Karayolları Genel Müdürlüğü, motorlu araçlardan çevreye yayılan gürültüye yönelik hafifletici eylem planları hazırlıyor. Tekirdağ’ın Çerkezköy İlçesi’nden Gerede’ye uzanan karayolu güzergâhında da yüksek düzeyde izlenilen şiddetli ses kaynağı, gürültü haritaları ile çözümlenecek.
Karayolları Genel Müdürlüğü, ana karayollarının 592 kilometrelik bölümü için “Gürültü Haritası” hazırlanmasına yönelik ihaleleri gerçekleştirdi.
Karayolları Genel Müdürlüğü, ana karayollarında en yoğun olarak kullanılan yaklaşık 650 kilometrelik karayolunun gürültü haritasını çıkarıyor. Haritanın tamamlanmasıyla, önemli geçiş yollarında gürültü kaynağı belirlenerek, gerekli tedbirler alınacak.
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamında, kuruluşun sorumluluğunda bulunan ana karayolları, yılda 6 milyondan fazla araca ulaşım imkânı sağlıyor.
Gürültü haritası uygulamasının toplam 647.5 kilometrelik bir kesimde uygulanacağı bildirilirken, konuya ilişkin çalışmalara ilişkin, yön tayini çalışmaları devam ediyor.
Harita hazırlığının tamamlanmasıyla, gürültünün kaynağı ve derecesine göre yeni bir değerlendirme gerçekleştirilecek.
Başlatılan uygulama ile, Çerkezköy-Gerede, Ankara-Çevre Yolu, Işıkkent-Belevi otoyollarının bazı kesimleri, İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya, İzmir, Yalova, Manisa, Uşak, Denizli, Muğla, Konya, Bursa, Mersin, Samsun ve Gaziantep’in de aralarında bulunduğu birçok ilde ana karayolu kesimlerinin gürültü haritaları hazırlanıyor.
Bir bölgede yaşayan nüfusun, yüksek sesten ne derece rahatsız olduğunun belirlenmesi ve bu nüfusun maruz kaldığı çevresel kaynaklı seslerin değerlendirilmesi amacıyla gürültü haritalarının hazırlandığı belirtilirken, çevresel gürültülerden önemli ölçüde etkilenen sahalar tespit edilerek, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün değerlendirme kapsamında sesin şiddetini düşürücü önlemler için ek çalışma başlatacağı öğrenildi.