Gerede İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yaptığı açıklamada halkın sağlıklı beslenme ve pişirme yöntemleri hakkında bilgilendirilmesi, dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılması, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemesi, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmesi konularında halkın aydınlatılması kararı alındığını belirtti.
Gerede İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 24.04.1930 tarih ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 26.maddesi gereği İlimiz Umumi Hıfzıssıhha Meclisi gerçekleştirdiği toplantıda aldığı kararla halkımızın gıda satın alırken dikkat edeceği hususları belirtti.
Raflardaki sıcaklığı kontrol edin: Soğukta muhafazası gereken bir gıdanın soğuk olmadığını hissederseniz almayın. Varsa, soğutucu ve donduruculardaki sıcaklık ölçerleri kontrol edin.
Süt ve süt ürünleri <4°C, Et, balık, tavuk <2°C dondurulmuş gıda <-18°C
Süt ürünlerinin tarihini kontrol edin: Süt ve süt ürünleri satın alınırken orijinal ambalajlı olanlar tercih edilmelidir. Açıkta satılan peynirler, dondurmalar, tereyağı hijyenik koşullarda üretilmediği gibi bazı insan sağlığına zararlı hastalık yapıcı mikroorganizmaları içerebilir. Örneğin çiğ sütten yapılan bu ürünlerde brusella, salmonella gibi insan sağlığını önemli derecede tehdit eden mikroorganizmalar olabilir.
Yumurtaları kontrol edin: Markette yumurtalar kuru ve serin yerde muhafaza edilmeli. Yumurtaların kabuğunda patojen (hastalık yapıcı) (Salmonellaenteridis) mikroorganizması bulaşması olabilir ve yumurtanın içine de geçebilir. Yumurta satın alındıktan sonra buzdolabında muhafaza edilmelidir. Yumurtalarda kırık, çatlak ve aşırı kir olmamasına dikkat edin.
Et ve tavuk seçimi: Kırmızı etler eğer tam karkas veya yarım karkas halinde ise etlerin üzerinde yasal damgaların bulunması, taze olarak satışa sunulan kırmızı etlerin canlı ve parlak kırmızı renkte, tavuk etlerinin ise canlı, diri, parlak ve gri beyaz renklerde olması, doğal renklerinin dışında aşırı sarı, yeşil ve benzeri renklerde etlerin satın alınmaması kanatlı ve kırmızı etlerin yüzey kısımlarında aşırı bir ıslaklık ve yapışkanlığın bulunmaması, donmuş olarak satın alınacak kırmızı ve kanatlı etlerinin üzerindeki son tüketim tarihine dikkat edilmesi ve ayrıca çözünmüş, yumuşamış ürünlerin alınmaması, et satış reyonlarındaki muhafaza dolaplarının çalışır vaziyette olmalarına ve özellikle soğutulmuş taze et satan reyonların sıcaklıklarının 4°C’nin üzerinde olmamasına, donmuş ürün satılan dolapların ise -18 °C’nin altında olmamasına, hazır paket olarak satılan kırmızı ve kanatlı etlerinin paketler üzerindeki son tüketim tarihlerinin geçmemiş olmasına,satış reyonlarında et ve ürünlerinden başka gıda ve diğer maddelerin bulunmaması, Donmuş etlerin çözündürüldükten sonra tekrar dondurulmaması.
Donmuş ve buzdolabında saklanan gıdaların alınması: Bu tür gıdalarda sıcaklık artışını önlemek için alışverişinizin sonuna doğru alın.
Makarna, hububat ve diğer kuru gıdaların seçimi: Bu ürünler görünür böceklerden ari olmalıdır. Hububat türü gıdalarda böcek yumurtaları bulunabilir. Eğer ılık ve nemli bir ortamda gıdayı saklarsanız bu yumurtalar canlı böceklere dönüşür. Bu ürünleri satın aldığınız raflara da dikkat edin, bulaşmanın olduğunu gösteren ipuçları olabilir.
Konserve gıdaların seçimi: Kutularda herhangi bir açılma olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Kutunun tepesi veya tabanındaki tümsek oluşumları tehlikelidir. Hatalı konserve gıda tüketimi ölüme yol açabilir. Çoğu kez bu bombe oluşumları, gıdanın asitlerin teneke lakı ile reaksiyonu sonucu oluşan hidrojen gazı nedeniyledir. Fakat ne yazık ki Clostridiumbotulinum mikroorganizmasının gelişimi sonucu da olabilir ve bu organizmanın zehirleri ölümcüldür. Bu tür bir konserve kutusunu ne olursa olsun asla açmayın ve geri götürün.
Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılması gerekmektedir ifadelerine yer verdi.