• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2025 - Gerede
  1. Haberler
  2. Kültür & Sanat
  3. 700 Yıllık Osmanlı Şerbeti Bilecik’te Yaşatılıyor

700 Yıllık Osmanlı Şerbeti Bilecik’te Yaşatılıyor

700 yillik osmanli serbeti bilecikte yasatiliyor kZHE3IIn.jpg

Bilecik’te 700 yıllık Osmanlı şerbeti, geleneksel tarife sadık kalınarak üretiliyor. Şerbetin tescil süreci ise tamamlanmak üzere.

Bilecik, Osmanlı Devleti’nin kurulduğu topraklar olarak, 700 yıllık geleneksel tarifle yapılan Osmanlı şerbeti ile damaklarda unutulmaz bir lezzet bırakıyor. Şerbet, marka tescili çalışmalarının son aşamasına geldi.

Osmanlı dönemine ait akademik ve tarihi araştırmalar sonucunda hazırlanan reçetelerle, Bilecik’te Osmanlı şerbetinin tescillenme süreci devam ediyor. Ramazan ayında vazgeçilmez içeceklerden biri olan şerbet, içerisinde narçiçeği, tarçın, zencefil, kızılcık şerbeti ve meyve kuruları gibi yaklaşık kırka yakın baharat ve organik aromalar barındırıyor. Bu lezzet, tamamen el emeği ile ve katkı maddesi kullanılmadan hazırlanıyor. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Gıda Bölümü uzmanları ve öğrencileri, bu geleneksel içeceği asırlık tarifine uygun olarak üretmek için yarım gün çalışıyor.

Şerbetin Önemi ve Tüketim Alışkanlıkları

Şeyh Edebali Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşletme Bölümü öğretim görevlisi Mesut Kaplan, Osmanlı şerbetinin 700 yıllık tarifle yapıldığını belirtti. Kaplan, “Şerbet tüketimi genelde Osmanlı döneminde hemen hemen her gün içilmekteydi. Ancak ramazan aylarında çeşitli şerbetlerin tüketimi en üst seviyeye çıkıyordu. İftar sonrasında vücudun ihtiyaç duyduğu şekeri ve diğer antioksidan maddeler için önemliydi” dedi.

Kaplan, açıklamalarına şöyle devam etti: “Günümüzde sadece Ramazanlarda içiliyormuş gibi görünse de, aslında her gün her öğünde tüketilebilen bir içecektir. Eskiden yemek kültürü günümüzdeki gibi değildi. Sabahları iyi bir kahvaltı yapılıyor, öğle yemeği genelde bulunmuyordu. İkindi vakti ise şerbetler ve meyve kuruları ile enerji sağlanıyordu. Bu şekilde insanlar daha sağlıklı besleniyordu. Şerbet, yaşam felsefemizde önemli bir yere sahipti.”

Osmanlı Şerbeti Kültürü

Kaplan, Osmanlı şerbetinin kültürünün Ertuğrul Gazi’den itibaren Osmanlı Devleti’nin kuruluşuyla birlikte devam ettiğini vurguladı. “Şerbet kültürü, Osmanlı saray mutfağında da gelişmeye devam etti. Biz de bu geleneği yaşatmaya çalışıyoruz ve bu ürünün tescilini alıyoruz. Hem coğrafi işaret tescili hem de geleneksel ad konusunda çalışmalarımız sürüyor” ifadelerini kullandı.

Kaplan, son olarak, “Osmanlıdan miras kalan Osmanlı şerbetinin geleneksel ad tescili için başvuruda bulunduk ve bu konuda çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi. Şerbet yapımında, Gıda Kalite Kontrol Analizi Bölümü 1. sınıf öğrencileri Çağla Kılıç ve Reyhan Nur Demir de Mesut Kaplan’a destek verdi.

(İHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
700 Yıllık Osmanlı Şerbeti Bilecik’te Yaşatılıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir