• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2025 - Gerede
  1. Haberler
  2. Kültür & Sanat
  3. Bilecik’te Güllaç İçin Geleneksel Ürün Adı Tescili Başvurusu Yapıldı

Bilecik’te Güllaç İçin Geleneksel Ürün Adı Tescili Başvurusu Yapıldı

bilecikte gullac icin geleneksel urun adi tescili basvurusu yapildi p7SuQSjK.jpg

Bilecik’te, Kanuni Sultan Süleyman’ın Ramazan aylarındaki sofralarının vazgeçilmez tatlısı güllaç için ‘Geleneksel Ürün Adı Tescili’ başvurusu gerçekleştirildi.

Güllaç, 1489 yılında Osmanlı saray mutfağına girmiş ve gül suyu ile zenginleştirilerek ‘güllü aş’ olarak adlandırılmıştır. Zamanla bu isim, iki kelimenin birleşimiyle güllaç haline gelmiştir. Güllaçın, II. Murad dönemine ait kayıtlarda Osmanlı mutfağındaki yerinin belgelendiği biliniyor. Artık Bilecik’te coğrafi işaret alınarak bu geleneksel lezzet tescillenmiş oldu.

Güllaç Hazırlığı ve Sunumu

Şeyh Edebali Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda İşletme Bölümü öğretim görevlisi Mesut Kaplan, güllaç hazırlama sürecini anlattı. Kaplan, “Güllaç için süt hazırlıyoruz, sütün kıvamını artırmak için krema ekliyoruz. Ardından mısır nişastası, buğday nişastası ve buğday unundan elde edilen yaprakları sütle ıslatıyoruz. Üzerini ceviz ve özellikle nar gibi meyvelerle süslüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ramazanların Vazgeçilmezi: Güllaç

Kaplan, güllaçın 15. yüzyıldan günümüze kadar gelen bir Ramazan tatlısı olduğunu belirterek, “Güllaç hem yapımı kolay hem de lezzetiyle öne çıkan bir üründür. Osmanlı’dan günümüze kadar gelerek Ramazanlarda en çok tüketilen tatlılardan biri haline gelmiştir.” dedi.

Güllaç Tescili İçin Adım Atıldı

Kaplan, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ve Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğiyle güllaçın korunmasına yönelik çalışmalara başladıklarını vurguladı. “Bu geleneksel ürünün formasyonunu, üretim ve tüketim özelliklerini standardize ederek geleceğe taşımak amacıyla Türk Patent ve Marka Kurumu’na ‘Geleneksel Ad’ olarak tescil başvurusunda bulunduk.” şeklinde konuştu.

Tarihi Bir Lezzet

Kaplan, güllaçın Osmanlı saray mutfağının en lezzetli tatlılarından biri olduğunu ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde bu tatlının sıkça tüketildiğini belirtti. “Güllaç, her dönemde önemli bir yer tutmuş ve günümüze kadar ulaşmıştır.” dedi. Nar meyvesinin de güllaçta sıkça kullanıldığını ifade eden Kaplan, “Bilecik nar konusunda Türkiye’nin önde gelen üreticilerindendir.” diye ekledi.

Öte yandan, Bilecik’ten güllaç için coğrafi işaret başvurusuna itiraz eden Kastamonulu ustalar ise “Bilecik ile güllacın hiçbir alakası yok.” şeklinde açıklamalarda bulundular.

(İHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bilecik’te Güllaç İçin Geleneksel Ürün Adı Tescili Başvurusu Yapıldı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir