Düzce’nin Kültür Hazinesi: 120 Yıllık Evde Yaşatılıyor

duzcenin kultur hazinesi 120 yillik evde yasatiliyor CrZEEXmh.jpg

Düzce’deki 120 yıllık köy evi, Abhaz kültürünü yaşatıyor. Tarih kokan bu mekan, geleneksel yaşamı ve kültürel mirası gözler önüne seriyor. 

Düzce’de yaşayan işletmeci Elanur Tekir, Kaynaşlı ilçesinde ata yadigarı 120 yıllık köy evi ve yöresel lezzetlerin hazırlandığı restoranda Abhaz kültürünü geleceğe taşıyor. 12 Kasım 1999’da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde kent merkezinde işlettiği ayakkabı imalathanesi yıkılan Tekir, 2006’da dedesinden miras kalan köy evini turizme açmaya karar verdi.

Geleneksel yaşam tarzını yansıtan, 10 dönüm arazi içindeki iki katlı evde yapılan bakım ve tadilat çalışmalarının ardından 8 odadan 3’ünde konaklama imkanı sunarak turizm işletmeciliğine başladı. İlginin artması üzerine evin tüm odalarını hem ziyarete hem de konaklamaya açan Tekir, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından destek alarak işini büyüttü. Evin bulunduğu arazinin bir kısmına daha fazla kişinin konaklaması için 2 küçük ev daha yaptı.

Özellikle İstanbul ve Ankara’dan gelen misafirlerini ağırlamaya devam eden Tekir, inşa edilen restoranda ise misafirlerini Abhaz mutfağının doyumsuz lezzetleriyle tanıştırıyor.

“Kültürümüzü Yaşatmaya Devam Ediyoruz”

Elanur Tekir, dedelerinin 1864’teki sürgünde Kafkaslar’dan Düzce’ye göç ettiklerini belirtti. Sazköy’ün akraba köyü olduğunu ve çok fazla yabancının olmadığı iç içe yaşanılan bir yer olduğunu vurgulayan Tekir, “Dedelerimizden bize böyle bir miras kaldı. Biz de şimdi paylaşıma açtık. Dinlenmek isteyen insanlara açıyoruz, insanlarla bir araya geliyoruz. Kültürümüzü, duruşumuzu, oturuşumuzu, yemeğimizi, yaşam biçimimizi ziyaretçilerle paylaşıyoruz.” dedi.

Evin Abhaz kültürünün bir parçası olduğunu ve tamamının ahşap yapılı olduğunu ifade eden Tekir, “Doğduğumuz, büyüdüğümüz ev, çok kıymetli. Bizim için ölçülecek bir değeri yok. Bütün amacımız bu evi ayakta tutmak.” şeklinde konuştu.

Zamanla dönemin kaymakamının da ilgisini çeken evin restorasyonunda destek aldıklarını belirten Tekir, “Restoran kısmının üst katına onların desteğiyle 4 odam ilave oldu. Destekle birlikte daha da büyüdük.” dedi.

Konaklamak veya ziyaret için gelenlerin Abhaz yemeklerini tatma imkanı da bulduklarını dile getiren Tekir, “Burada kültürümüzün bir parçası Abhaz yemeklerinin tamamını sunmaya çalışıyoruz. Abhaz versiyonu olan Çerkes tavuğu, ceviz soslu tavuk, ceviz soslu kara lahanamız var. Bunların dışında erik sosumuz, barbunya ezmemiz, mamursamız, taze Abhaz peynirimiz, turşumuzu misafirlerimize sunuyoruz. Yöresel kahvaltı da veriyoruz.” dedi. Aile işletmesi olduklarını, kardeşi ve yeğenleriyle birlikte çalıştıklarını belirten Tekir, ilerleyen süreçte bu geleneği onların devam ettireceğini sözlerine ekledi.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Düzce’nin Kültür Hazinesi: 120 Yıllık Evde Yaşatılıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir