İlk Türk Denizcisi Çaka Bey, Bolu’da Esir Düştü
Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Çaka Bey’in hayatına dair yeni detaylar gün yüzüne çıktı. Tarih kaynaklarına göre, Türk denizciliğinin öncülerinden olan Çaka Bey’in Bolu’da esir düştüğü belirlendi. Gerede Medyatakip Gazetesi Yazarı ve Tarih Araştırmacısı Mehmet Erul, Çaka Bey’in Bolu’da esir düşmesine dair önemli bilgiler paylaştı. Erul’un verdiği bilgilere göre, Çaka Bey, Dânişmendliler Beyliği’nin kurucusu Dânişmend Gazi’ye bağlı bir bey olarak, Bizans topraklarına düzenlenen akınlara katılmıştı. Çaka Bey, Ilgaz-Çerkeş yolunu takip ederek Gerede ve Çağa istikametinde akınlar düzenlemiş ve bölgede önemli başarılar elde etmişti.
Bizans Komutanı, Çaka Bey’i Esir Aldı
Çağa Gölü ve çevresindeki köyleri ele geçiren Çaka Bey, bazı tarihçilere göre Yeniçağ beldesinin adının kökenini oluşturmuştur. Ancak, bazı tarihçiler ise Çaka Bey’in Bolu dolaylarında Bizans komutanı Kabalika Aleksandr’ın eline esir düştüğünü ve İstanbul’a gönderildiğini tahmin etmektedir. Bizans sarayında önemli mevkilere yükselen Çaka Bey, Anadolu Türkmenlerine katılarak donanma kurmuş ve İzmir’i fethederek Çaka Türk Beyliği’ni kurmuştur. Türk tarihinde ilk donanmayı oluşturan Çaka Bey, Türk denizciliğinin ilk amirali olarak kabul edilir.
Çaka Bey’in Hayatındaki Dönüm Noktası ve Ardından Gelen Fetihler
Ancak, Bizans’ın çeşitli hileleri sonucunda 1. Kılıçarslan tarafından öldürülen Çaka Bey’in ardından bölgede çalkantılı bir dönem yaşanmıştır. 1097 yılında başlayan Birinci Haçlı Seferi’nin ardından Bizans, İzmir ve çevresini ele geçirmiştir. Türkmen halkı tarafından kılıçtan geçirilen Çaka Bey’in varisleri, önce Bolvadin’e daha sonra Alaşehir’e ve en sonunda da Gerede’ye doğru çekilmişlerdir. Çaka Bey’in Bolu’da esir düşmesi, hayatının dönüm noktalarından biri olmuş ve Türk tarihine altın harflerle yazılarak önemli fetihlere imza atmıştır.
(Haber: Hüseyin Calp)