Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde, Ramazan ayında sofraların vazgeçilmezi haline gelen simit dolması, özellikle sahur ve iftar vakitlerinde tercih ediliyor. Yöresel bir lezzet olan bu pide çeşidi, simit şeklinde hazırlanarak peynir veya kıyma ile dolduruluyor.
Karamürsel halkı, geleneksel simit dolmasını tatmak için fırınların kapısını çalıyor. Fırın sahibi, simit dolmasının Ramazan ayındaki doyuruculuğu ve tok tutma özelliği ile dikkat çektiğini belirtiyor. “Simit dolmasını Ramazan dışında üretip satanlar da var ama bu dönemdeki kadar normalde tüketilmiyor. Simit dolması şu anda 370 gram ağırlığında 30 liradan satışı yapılıyor.” ifadelerini kullanıyor.
86 yaşındaki Nermin Dinç, Ramazan ayında simit dolması ile büyüdüklerini dile getirerek, “Ramazan ayında soframızda haftada 5 gün mutlaka simit dolması olurdu. Annem çorba yapardı, ekmek yerine simit dolması yerdik. O zamanlarda kıyma bulmak zordu, yaptığımız köy peyniri veya çökelek ile tüketirdik.” şeklinde anılarını paylaşıyor.
Ramazan’ın ruhunu yansıtan bu lezzet, Karamürsel’de her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir ilgiyle karşılanıyor.
(Haber Merkezi)