Samsun Olgunlaşma Enstitüsü’nde kadınlar, kenevir lifleri ve atıklarını kullanarak çeşitli süs eşyaları yapıyor. Bu çalışmalarda, kenevirden elde edilen malzemelerle çanta, duvar süsü, masa örtüsü ve diğer dekoratif ürünler üretiliyor.
Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Arzu Yıldırım, kenevirin tarihsel bir öneme sahip bir bitki olduğunu belirtti. Vezirköprü ve Bafra ilçelerinde kenevir üretiminde artış yaşandığına dikkat çeken Yıldırım, bu durumun enstitüde kenevirle ilgili projelerin artmasına olanak sağladığını ifade etti. “Enstitümüzce bir atölye kurduk. Kenevirden ürettiğimiz kumaşlarla doğal boyama çalışmaları yaptık. Kenevirin kendi yağını kullanarak yaptığımız sabun çalışmaları ve kenevir liflerini kaynatarak ürettiğimiz doğal kağıtlarımız var. Bu kağıtlar üzerinde ebru ve hat çalışmaları gerçekleştirdik. Kenevir ile geniş çaplı çalışmalar yapma fırsatına sahip olduk.” diye ekledi.
Kenevir lifleri ve atıklarını sanatsal ürünlere dönüştürdüklerini belirten Yıldırım, “Kenevir lif ve atıklarından sanatsal ürünler çıkarıyoruz el sanatları atölyemizde. Bir kenevir kız çalışması yaptık. Yaklaşık bir aya yakın bir sürede bu figürü oluşturduk. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne atıfta bulunmak amacıyla o bölgedeki hayvanlar ve bitki türlerine de dikkat çektik. Kenevir bitkisi, sıfır atığa çok uygun bir bitki. Her aşamasında farklı bir çalışma yapılabilen bir bitki. Bu yüzden şu anda oldukça popüler.” şeklinde konuştu.
Kenevir liflerinden yapılan Amazon kadını figürü hakkında da bilgi veren Yıldırım, “Yapıştırıcılar ve kenevirin doğal lifleri kullanılarak yapılan bu çalışma, aynı zamanda Amazon kadınını temsil ediyor. Samsun’da Amazonlara ait farklı hikayeler ve bir Amazon köyü bulunmakta. Biz de bu karakter ile o geleneğe atıfta bulunduk.” dedi. Ayrıca, Türkiye’nin ilk tescilli Narlısaray ve Narlı kenevir çeşitlerini anarak Amazon kadını figürüne “Nazlı Saray” adını verdiklerini sözlerine ekledi.
(AA)