1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Ağız Kokusu Neden Olur? Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

Ağız Kokusu Neden Olur? Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

Ağız Kokusu Neden Olur

Ağız kokusu bir diğer ismi ile halitozis, bireylerin hayat kalitelerini etkileyen bir durum olarak gözlemlenmektedir. Ağız kokusunu geçirmek adına üretilmiş olan şeker, sakız, gargara benzeri ürünlerin kısa süreli çözüm sağladığı bilinmektedir. Bu sebeple ağız kokusunun altında yatan sebep belirlenmeli ve ona göre bir tedavi yöntemi oluşturulmalıdır.

Ağız Kokusu Nedir?

Ağız kokusu, nefes verme sırasında kişilerin dışarıya kötü bir koku salması problemidir. Ağız kokusu, kişilerin kendi kendine test etmesinin zor olduğu bir problemdir. Bu sebeple genelde kişilerin çevresindeki insanlar tarafından uyarıldığı ve bu sayede ağız kokusu problemi yaşadıkları anlaşılmaktadır. Ağız kokusu problemi yaşayan kişilerin öncelikli olarak ağız hijyenlerini sağlayıp sağlamadıkları sorgulanmalıdır. Dişlerini fırçalayan, diş ipi ve gargara kullanan fakay yine de ağız kokusu problemi yaşayan kişilerin mutlaka bir uzmana danışmaları gerekmektedir. Bu durumun altında mideden, enfeksiyondan ya da kullanılan ilaçlardan oluşabildiği bilinmektedir.

Ağız Kokusu Neden Olur3

Ağız Kokusu Nedenleri Nelerdir?

Ağız kokusu oluşumu pek çok nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. Bu nedenler şu şekilde sıralanabilir;

  • Yemekler: Özellikle içerisinde soğan, sarımsak, baharat bulunduran yiyeceklerin tüketilmesi ve sonrasında dişlerin fırçalanmaması kokuya sebep olabilmektedir.
  • Sigara: Sigara tüketiminin ağız kokusunun başlıca sebepleri arasında geldiği bilinmektedir. Bu kategori altında bir başka tütün ürünlerinin de bulunabildiği görülmektedir.
  • Diş Bakımının Aksatılması: Kişilerin düzenli olarak dişlerini fırçalamamaları ve diş ipi kullanmamaları durumunda, dişlerin arasında yemek parçacıkları kokuya sebebiyet verebilmektedir. Aynı zamanda dişlerin fırçalanmaması sonrasında üzerlerinde oluşan diş plağı da kokuya sebep olmaktadır.
  • Ağız Kuruluğu: Tükürüğün içerisinde bulunan maddeler ile ağız kuruluğunun önüne geçtiği ve koku oluşumunu gidermeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Özellikle uyku sırasında tükürük üretilmemesi de ağız kokusuna sebep olmaktadır.
  • İlaçlar: Bazı ilaçların kullanımının ağız kuruluğuna sebep olduğu ve bu durumunda ağız kokusuna yol açtığı bilinmektedir.
  • Enfeksiyonlar: Diş çekilmesi gibi ya da ağız ve çene cerrahisi altında yapılan işlemlerin ağızlarda yaralara ve kokulara sebep oldukları bilinmektedir.
  • Mide: Midede reflü görülmesinin de ağız kokusuna sebep olabildiği bilinmektedir.
Ağız Kokusu Neden Olur2

Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

Ağız kokusu geçirmek için piyasada pek çok ürünün satışı bulunmaktadır. Bu ürünler arasında ağız kokusu giderici fısfıslar, şekerler, sakızlar, gargalar bulunmaktadır. Fakat bu ürünlerin kullanımı ile uygulanan tedavinin kısa süreli olduğu bilinmektedir. Bu sebeple, ağız bakımlarını düzenli olarak tamamlayan kişilerin halen daha ağız kokusu problemi yaşamaları durumunda mutlaka bir uzmana danışmaları gerekmektedir. Diş hekimleri ağız kokularının türlerine göre nedenlerini belirleyerek gerekli tedavi yöntemlerini uygulamaktadırlar. Bu tedavi yöntemleri arasında anti bakteriyel diş macunları, diş eti hastalıkları tedavisi, antibiyotik tedavisi bulunmaktadır. Diş hekimi hastanın ağız kokusunun diş veya diş eti problemlerinden kaynaklanmadığını düşünürse, hastayı farklı bir uzmana yönlendirebilmektedir. Bu sayede ağız kokusuna neden olan başka bir durumun tedavisi sağlanmaktadır.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ağız Kokusu Neden Olur? Ağız Kokusu Nasıl Geçer?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir