Akalazya, bir çeşit sindirim sistemi hastalığı olarak bilinmektedir. Bu hastalık türünde yemek borusu ile mide arasındaki sfinkter olması gerektiği gibi açılmadığı ve yenen yemeklerin, yemek borusunda biriktikleri gözlemlenmektedir. Bu durumda kişilerde bir rahatsızlık hissi oluştuğu ve yemek borusunda kalan yiyeceklerin ise göğüste bir sıkışmaya neden olabildiği görülmektedir.
Akalazya Nedir?
Kişilerde alt yemek borusu sfinkterinin olması gerektiği gibi çalışmaması halinde, yutulan yemeklerin bir kısmının yemek borusunda birikmesine sebep olduğu bir rahatsızlık çeşidine akalazya denmektedir. Akalazya rahatsızlığı yaşayan hastalarda yutma güçlüğü ve göğüste sıkışıklık hissi görülmektedir.
Akalazya hastalığına sahip olan kişilerin genellikle orta ve ileri yaş gurubunda oldukları görülmektedir. Akalazya hastalığının sıklıkla görülen bir hastalık çeşidi olmaması ve çok net belirtilere sahip olamaması sebebi ile başka hastalıklar ile karıştırıla bilindiği de görülmektedir. Bu sebeple akalazya rahatsızlığına sahip kişilerin sahip oldukları tüm belirtileri uzmanlara net bir şekilde anlatmaları gerekmektedir. Akalazya rahatsızlığı çok sık reflü ile karıştırılmakta olup, akalazyada görülen göğüs sıkışıklığı belirtisi ile birbirlerinden ayırılmaktadırlar.
Akalazya Oluşumu Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
Akalazya belirtileri arasında en sık görülen durumun yutma güçlüğü olduğu bilinmektedir. Akalazya rahatsızlığı yaşayan kişiler uzmanlara, boğazlarında bir şey takıldığı hissine kapıldıklarını dile getirmektedirler. Kişilerin boğazlarındaki bu takılma hissinden kurtulmak adına sık sık öksürdükleri ve boğazlarında tahrişe sebep oldukları da görülmektedir.
Akalazya rahatsızlığına sahip kişilerin hastalığın ilk evrelerinde çok fazla belirti göstermeleri beklenmemekle birlikte, ilerleyen evrelerde belirtilerin arttığı bilinmektedir. Bu belirtiler arasında; göğüste yanma ve batma hissi, midede yanma, öğürme ya da kusma, öksürük, kilo kaybı, geğirme, yemek yedikten sonra ağrı ve rahatsızlık hissi oluşumu yer almaktadır.
Akalazya oluşumu nedenleri incelendiğinde ise pek çok sebebe bağlı olarak bu rahatsızlığın gelişebildiği gözlemlenmektedir. Bu sebepler arasında ilk sırada kalıtım gelmektedir. Ailesinde bu rahatsızlığı yaşayan kişiler genetik olarak yatkın olduklarından akalazyaya daha sık yakalanmaktadırlar. Aynı zamanda otoimmün rahatsızlıklara sahip kişilerde akalazya hastalığının oluştuğu gözlemlenmektedir. Bunlar dışında yemek borusu kanseri olan, bazı viral hastalıklara yakalanmış olan, sinir hücrelerine hasar almış olan kişilerin de akalazya hastalığına yakalandıkları görülebilmektedir.
Akalazya Nasıl Tedavi Edilir?
Akalazya tedavisi yapılırken genellikle ilk tercih edilen yöntemlerin pnömik dilatasyon veya balon dilatasyon olduğu görülmektedir. Bu yöntemlerde alt yemek borusu sfinkterine özel bir balon yerleştirilerek şişirilmektedir. Bu balon sayesinde sfinkter uzayıp genişleyerek yemek borusunun işlevselliğini arttırmaktadır. Akalazya tedavisi yöntemleri, hastaların hangi evrede olduklarına ve yaşlarına göre değişebilmektedir. Bazı durumlarda hiçbir tedavi yöntemi geliştirilemezken, bazen kısa süre içerisinde tedavilerin bitebildiği gözlemlenmektedir. Kişilerin akalazya rahatsızlığı ile ilgili belirtileri göstermeleri durumunda mutlaka bir uzmana görünmeleri ve muayene olmaları gerekmektedir. Bu sayede hastalık ilerlemeden en kısa süre içerisinde müdahale edilmektedir.
(Haber Merkezi)