Ankara Etlik Şehir Hastanesi’nde yaklaşık bir ay önce açılan Tüp Bebek Ünitesi, bebek sahibi olma hayali kuran 2 bin kişiyi ağırladı. Türkiye’nin en büyük ve en ileri teknoloji cihazlarla donatılan merkezlerinden biri olan bu ünitede, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlere ve kanser tedavisi görenlere destek veriliyor.
Merkezin çalışmaları hakkında bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Çağanay Soysal, “Bir ay önce hizmete başlayan Ünitemize 2 bin 85 hasta başvurdu. Embriyo transferi, yumurta, sperm ve embriyo dondurma işlemleri de burada gerçekleştiriliyor.” dedi.
SMA Taşıyıcılarına ve Diğer Genetik Hastalıklara Destek
Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin merkezde detaylı tetkiklerden geçirildiğini belirten Soysal, “Çocuk istemi olup kanser tanısı almış hastalarımızda da kemoterapi, radyoterapi gibi tedavilerden önce yumurta ve sperm dondurma işlemleri uygulanabiliyor. Ayrıca SMA gibi genetik hastalıkları olan kişilere sağlıklı bebek sahibi olabilmeleri için PGT yöntemi sunuluyor.” ifadelerini kullandı.
23-40 Yaş Aralığındaki Çiftler Başvurabiliyor
ÜYTE Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. İnci Kahyaoğlu, merkezde embriyoloji ve androloji laboratuvarlarının yanı sıra cerrahi işlemlerin yapıldığı ameliyathaneler ve polikliniklerin yer aldığını belirtti. Prof. Dr. Kahyaoğlu, “23-40 yaş aralığındaki, tüplerde tıkanıklık, azalmış yumurtalık rezervi veya sperm sayısında düşüklük gibi tıbbi endikasyonları olan kişiler merkeze başvurabiliyor. Ayrıca sosyal güvencesi olan kişilere devlet güvencesiyle ücretsiz hizmet sunuluyor.” dedi.
Bütün İşlemler Devlet Desteğiyle Yapılıyor
Tüp bebek tedavisinin maliyetli bir süreç olduğunu vurgulayan Kahyaoğlu, “Tüp bebek tedavisi hem maddi hem de manevi olarak külfetli bir süreç. Devletimiz bu konuda ciddi destekler sağlıyor ve tüm işlemler çok cüzi bir katılım payı alınarak gerçekleştiriliyor.” şeklinde konuştu.
(Haber Merkezi)