1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Arpacık Hastalığı Neden Olur?

Arpacık Hastalığı Neden Olur?

arpacik hordeolum HekimimYanimda

Arpacık hastalığı göz kapağında meydana gelen ve dikkate alınması gereken, acı verici bir hastalıktır. Göz kapağı bezlerinde meydana gelen bu enfeksiyon, cilt üzerinde ve göz kapağının iç kısmında meydana gelebilmektedir. Özellikle iç kısımda meydana gelmesi halinde ağrısı çok daha fazla olmaktadır.

Arpacık Nedir?

Arpacık tanımı itibariyle göz kapaklarında meydana gelen iltihap türüdür. Özellikle meydana geldiğinde kişiye son derece rahatsızlık verir. Hordeolum olarak da bilinen arpacık toplum içerisinde yaygın görülen hastalıkların başında gelmektedir. Yaygın görülme nedeni ise göz kapağının yapısındadır. Çünkü göz kapaklarında bulunan yağ bezleri çok kolay ve sık tıkanabilmektedir. Göz kapağının dış kısmında yer alan, kirpiklere yakın olan yağ bezelerinin tıkanması sonucunda bezenin içinde kalmış olan bakteriler arpacık oluşumuna neden olurlar. Başlangıçta küçük durumda olan şişlik, zaman geçtikçe bazı durumlarda göz kapağının şişmesine neden olabilmektedir.

Gözde yaşarma, göz ağrısı ve göz kırpmakta zorluk gibi durumlar da arpacık ile birlikte görülür. Arpacığın gözde görülme şekli çıbana ya da sivilceye benzeyebilmektedir. Genelde vücut direncinin düşük olduğu anlarda arpacık oluşmaktadır. Sıklıkla da ellerde bulunan bakterilerin gözlere taşınması ile meydana gelmektedir. Bu yüzden ellerin göz bölgesine götürülmesinden her zaman uzak durulması gerekir.

arpacik hordeolum 3 HekimimYanim

Arpacık Türleri Neler?

Arpacık türleri ikiye ayrılmaktadır. Göz kapağında meydana gelen bu rahatsızlık iç ve dış arpacık olarak adlandırılmaktadır. İç arpacık, göz kapağının iç kısmında oluşmaktadır. Genelde göz kapağında gözün korunmasında görev alan ve göz kapağının da hareketlerini kolay hale getiren yağ tabakasını meydana getiren bezin tıkanmasından kaynaklanmaktadır. Göz kapağında şişlik şeklinde kızarık bir görünüme neden olmakla birlikte göz çevresinde hassas bir durum, ağrı ve aynı zamanda ısı artışına da neden olur. Dış arpacığına göre daha fazla ağrıya neden olur.

Dış arpacık ise hemen kirpik dibinde oluşan arpacık çeşididir. Genelde kıl kökünde oluşmuş iltihap yüzünden ortaya çıkar ve ilk başlarda sivilceye benzer. Dış hordeolum olarak adlandırılan bu rahatsızlık yine göz kapağında bulunan bezlerin tıkanması sonucunda meydana gelmektedir. Akut bir şekilde gelişen bu arpacık türünün temel nedeni ise bakteri türleridir. Göz kapağında şişliğe neden olduğu gibi ağrı da yapmaktadır.

Arpacık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Arpacık tedavisi genelde evde yapılabilmektedir. Arpacık oluştuktan sonra çok şiddetli bir durum yoksa gerekli hijyen koşullarına dikkat edilmesi halinde 1 hafta gibi bir süre içerisinde hastalık geçecektir. Bu süre içinde ağrı şiddetliyse hekime gidilmelidir. Hekim tarafından öncelikle göz damlası tedavisi uygulanacaktır. Kullanılacak olan göz damlası arpacığa neden olan bakterilerin temizlenmesi için etkili olacaktır. Şayet göz damlası ile geçmeyen ileri derecede kronik bir arpacık varsa bu durumda kesi işlemi yapılarak arpacık bölgeden ufak cerrahi yöntemi ile alınmış olacaktır. Arpacığın tedavisinde erken teşhisin de önemli olduğu unutulmamalıdır.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Arpacık Hastalığı Neden Olur?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir