Asitli içecekler, özellikle soğuk olarak tüketilmesi önerilen alkolsüz içecekler sınıfında yer almaktadırlar. Yaz aylarında tercih edilme sayısı artan asitli içeceklerin, genelde vücudu aserinletmek ve harareti gidermek adına içildiği bilinmektedir. İnsanların asitli içecekleri tercih etmelerinin sebebi olarak gösterilen bu özelliklerinin dışında yanı zamanda sağlığa pek çok zararlarının olduğu da bilinmektedir.
Asitli İçecekler Nelerdir?
Asitli içecekler, diğer içeceklere oranla asit ve gaz birleşiminden dolayı midede üç kat fazla yer kaplayabilen içeceklerdir. Bu anlamda asitli içeceklerin tüketilmesi ile birlikte midede daha uzun süre kaldıkları ve mideye zarar verdikleri bilinmektedir. Asitli içecekler sınıfında en çok tüketilen içecek çeşidinin kola olduğu görülmektedir.
Uzmanlar tarafından asitli içeceklerin insan sağlığına pek çok zararları olduğu dile getirilmekte ve tüketimi önerilmemekle beraber, halen daha çoğu kişinin asitli içecekleri tercih ettikleri görülmektedir. Bu anlamda asitli içecek tüketimi konusunda daha çok insanın bilinçlendirilmesi ve bu konu ile ilgili olarak kampanyaların başlatılması gerekmektedir.
Asitli İçeceklerin Zararları Nelerdir?
Asitli içecek zararları arasında çok sayıdainsan sağlığı için risk taşıyan faktörler bulunmaktadır. Bu faktörlerden bazıları ise şu şekildedir;
- Midede Yapısını Bozmaları: Asitli içeceklerin içeriğindeki asit ve gazın birleşmesi ile birlikte midede diğer içecek çeşitlerinden üç kat fazla yer kapladıkları ve bu nedenle midede uzun süre kalarak zarar verdikleri bilinmektedir.
- İnsülin Salgısını Arttırlar: Asitli içeceklerin içerisinde bol miktarda şeker bulunduğu bilinmektedir. Bu şeker miktarı insan dilindeki algı mekanizmaları sayesinde algılanarak, daha fazla insülin salgılanması konusunda pankreası uyarmaktadır. Bu durum sonucunda ise vücudun çeşitli bölgelerinde yağlanmalar görülebilmektedir.
- Kimyasal Maddeler: Asitli içeceklerin raf ömürlerinin uzun olması için içerilerinde kimyasal maddeler bulunmakta ve bu maddeler bazı hastalıkların oluşumunda zemin hazırlamaktadırlar.
- Bağımlılık Yaparlar: Asitli içeceklerin de insanlarda alkol ve sigara ürünleri gibi bağımlılık yaptıkları görülmektedir.
- Besleyici Değerleri Yoktur: Asitli içeceklerin besin değeri bakımından çok zayıf olmaları ve kalorilerinin yüksek olması ile birlikte tokluk hissi oluşturmamaktadırlar. Bu durumun sonucu olarak ise kilo alımları gerçekleşebilmektedir.
- Yüksek Kafein İçeriği: Asitli içeceklerde bulunan yüksek miktarda kafein, kalsiyumun çekilmesine neden olmaktadır.
Asitli İçecekler Hangi Durumların Oluşmasını Tetiklemektedirler?
Asitli içeceklerin zararları arasında pek çok hastalığın oluşumunu tetiklemeleri ve tedavi aşamalarını uzatmaları da yer almaktadır. Bu anlamda asitli içecekler en çok midede görülen hastalıkların oluşumundan sorumlu tutulmaktadırlar. Bu hastalıklar arasında gastrit, reflü, ülser yer almaktadır. Aynı zamanda asitli içeceklerin obeziteye yakalanma riskini arttırdıkları, böbrek taşı oluşumuna yol açtıkları, karaciğerde yağlanma sebebi olarak bilindikleri, metebolik bazı rahatsızlıklara sebep oldukları, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma oranını arttırdıkları yer almaktadır. Asitli içeceklerin bu tür hastalıkların oluşumunda üstlendikleri rol ile birlikte uzmanların bu konuda insanları uyardıkları ve asitli içecekleri tüketmeme çağrısında bulundukları görülmektedir.
(Haber Merkezi)