1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Boğaz Şişmesi Sebepleri Neler?

Boğaz Şişmesi Sebepleri Neler?

boğaz şişmesi

Boğaz şişmesi, genelde yutkunma güçlüğü ve boğaz kuruluğu ile birlikte gelişen bir rahatsızlıktır. Enfeksiyonlar, alerjik bazı rahatsızlıklar, guatr, mevsimsel gripler gibi pek çok etken boğaz şiliğine sebep olabilmektedir. Boğaz şişliğini geçirmek için evde yapılabilecek yöntemler bulunduğu gibi, bu yöntemlerin işe yaramadığı durumlarda ise tıbbi tedavi yöntemleri ile boğaz şişlikleri giderilebilmektedir.

Boğaz Şişliği Neden Oluşur?

Boğaz şişliği, pek çok etkene bağlı olarak gelişebilmektedir. Bu etkenlerden biri olan enfeksiyon gelişimi ise, en sık görülen sebeptir. Enfeksiyonel bazı durumların sonucunda boğaz şişlikleri oluşabilmektedir. Bu durumlar arasında farenjit, bazı virüslerin sebep olduğu hastalıklar, grip, soğuk algınlığı gibi pek çok hastalık çeşidi yer almaktadır. Bu durumlar sonucunda boğazda ağrı ve şişlik oluşumu sıklıkla görülmektedir.

boğaz şişmesi3

Bir diğer boğaz şişliği oluşum sebebi ise, mide ekşimeleri ya da mide reflüleridir. Mide içeriğinin ağıza geri kaçması olayına reflü denmektedir. Mide reflüsü sonucunda boğaz ağrısı, ağızda ekşime, öksürük, boğaz şişliği, sesin kısılması gibi pek çok rahatsızlık oluşabilmektedir.

Boğaz şişliği; toz, polen, yenilen bir yemek, ilaç, böcek ısırığı gibi pek çok etkenin alerjik reaksiyon oluşturması sonucunda oluşabilmektedir. Alerjilerin hafif olarak seyretmesinde kaşıntı, kızarıklık, hapşırma gibi belirtiler gösterirken, alerjilerin çok şiddetli olması durumunda anafilaksi oluşumu ile birlikte boğaz şişliği görülebilmektedir.

Aynı zamanda panik atak durumlarında, çok soğuk içeceklerin içilmesi durumunda, kişilerin guatrlarının oluşması durumunda da boğaz şişliği görülebilmektedir.

Boğaz Şişliği Belirtileri Nelerdir?

Boğaz şişliği ile birlikte ortaya çıkan belirtiler çoğu zaman hafif şiddetle gerçekleşmektedir. Fakat guatr, enfeksiyon gibi sebeplere bağlı olarak gelişen belirtilerin daha ağır sonuçlar doğurabildiği görülmektedir.

Boğaz şişliği belirtileri arasında boğazda kaşıntı hissi oluşumu, yutkunma sırasında boğazda acı hissetme, bademciklerin şişmiş ve kızarık durumda olmaları, sesin kısılması, boğaz ağrıları yer almaktadır. Boğaz şişliğine enfeksiyonların sebep olması halinde ise; yüksek ateş, öksürük, burun tıkanması, eklem ve vücut ağrıları, mide bulantısı, baş ağrısı gibi belirtiler de oluşabilmektedir.

boğaz şişmesi2

Boğaz Şişliği Nasıl Geçer?

Boğaz şişliğinin şiddetli semptomlar göstermemesi durumunda evde yapılan tedavi yöntemleri ile geçirile bilindiği bilinmektedir. Bu tedavi yöntemleri arasında; tuzlu su ile gargara yapmak, boğaz şişliği ve ağrıları için üretilen pastilleri kullanmak, boğazları yumuşattığı bilinen bal ile yapılan çayları tüketmek yer almaktadır. Aynı zamanda dengeli beslenme ve bol su tüketimi de iyileşme sürecinde yapılması gerekenler arasındadır.

Boğaz şişliği tedavisi yapılırken mümkün olduğunda nemli bir havaya sahip olan bir yerde uyumak, yüksek yastık kullanmak, sıcak duş almak da tedavi sürecini hızlandırmaktadır. Boğaz şişliği belirtilerinin yüksek ateş, vücut ağrısı, tükürükte kan görülmesi, nefes almada zorluk çekme, kulak ağrısı gibi ağır semptomlarla gerçekleşmesi durumunda ise, mutlaka en kısa sürede bir uzmana danışılması gerekmektedir.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Boğaz Şişmesi Sebepleri Neler?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir