Çocuklarda Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Yapılacaklar

Cocuklarda Bagisiklik Sistemini Guclendirmek Icin Yapilacaklar

Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirme, hastalıklara yakalanma oranını azalttığından ebeveynlerin önem göstermesi gereken bir konudur. Bağışıklık sistemini güçlendirmek öncelikle bir süreç istemekte ve pek çok faktörle birlikte yapılması gerekmektedir. Bu faktörlerden bazıları yeterli uyku alımı, dengeli beslenme, el yıkama alışkanlığı, spor yapma gibi durumlar olabilmektedir.

Bağışıklık Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır?

Bağışıklık sistemi, vücuda bir enfeksiyon veya mikrop girmesi halinde onlara karşı bir savunma mekanizması oluşturarak yok eden bir sistemdir. Bağışıklık sistemi bir mikroorganizma kaynaklı hastalığı yok edemediği durumlarda ise yayılımını önlemektedir. Akyuvarlar, timüs bezi, lenf bezleri, dalak, kemik iliği bağışıklık sisteminin parçalarındandır. Birçok organın birlikte çalışması ile bağışıklık sistemi oluşmaktadır. Bu organlardan birinde oluşabilecek komplikasyonlar bağışıklık sistemini de etkilemektedir.

Cocuklarda Bagisiklik Sistemini Guclendirmek Icin Yapilacaklar3

Anne sütü çocukların bağışıklık kazanmasında çok etkili bir faktör olmaktadır. Çocukluk çağında geçirilen hastalıkları atlatma evresi en başta anne sütüne, çocuğun aşı durumuna ve beslenmesine bağlı olmaktadır. Yanlış beslenme, stres, aşıların eksik uygulanması gibi durumlar bağışıklığın düşmesine sebep olmaktadır.

Çocuklarda Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Çocuklarda bağışıklık sistemi güçlendirilmesi için uygulanması önerilen yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bazıları ise şunlardır;

  • Probiyotik Tüketimi: Probiyotik tüketimi bağırsaktaki yararlı mikroorganizmaların sayısını arttırdığından tüketimi önerilmektedir. Bağırsaktaki yararlı mikroorganizmaların hastalıklarla savaşta önemli rolü olduğu bilinmektedir. Kefir, yoğurt, zencefil gibi besinler ise probiyotiği bol olarak içeren besinlerdendir.
  • Yulaf Kepeği: Çözülebilir lif oranının çok fazla olduğu ve yiyeceklere kolay yolla eklenebilen bir besin olduğu bilindiğinden çocuklarda bağışıklık sistemi güçlendirmede çok sık tercih edilmektedir.
  • Zencefil ve Zerdeçal: Antioksidan içeriği yüksek iki besin olan zencefil ve zerdeçal, çayları içirilerek ya da yemeklerde baharat olarak kullanılarak çocuklara verilebilmektedir.
  • Propolis: Son zamanlarda ünü çok fazla yayılan propolis, iki yaşından sonraki çocuklarda tüketimi önerilmektedir. İçerdiği güçlü antioksidanlar ile bağışıklığı güçlendirmektedir.
  • Demir Eksikliği: Çocuklarda sık görülen demir eksikliği, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilmektedir. Kan testleri yaptırılarak demir düzeyine bakılmalı gerekli durumlarda takviyeler kullanılmalıdır.
  • Sağlıklı Beslenme: Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için çocukların beslenme rutinlerinde abur cuburdan kaçınmaları ve dengeli beslenmeleri gerekmektedir.
  • Yeterli Uyku: Yaş gruplarına göre değişen uyku süresi 8-12 saat aralığında olmalıdır. Uykuda salgılanan melatonin hormonu bağışıklık sistemi için önemlidir.
Cocuklarda Bagisiklik Sistemini Guclendirmek Icin Yapilacaklar2

Çocuklarda Bağışıklık Sistemi Zayıflığı Hangi Hastalıklara Yol Açmaktadır?

Çocuk bağışıklık sistemi, güçlü olmadığı takdirde pek çok hastalığa karşı koruma gücünü yitirmektedir. Genel olarak bakıldığında bağışıklık sistemi zayıflığı enfeksiyon oluşumunu kolaylaştırır. Çocukların genelde kreşe ya da okula başladığı dönemlerde hastalık geçirmelerinin artma nedeni zayıf bağışıklık sistemlerindendir. Enfeksiyon oluşumunu kolaylaştıran zayıf bağışıklık, bademcik şişmesi, grip, boğaz ağrısı gibi hastalıklara sebep olabilmektedir. Bazı durumlarda beslenmeden kaynaklı yetersizlikler bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve çocukta gelişimin azalmasına neden olmaktadır. Yaşıtları ile aynı fizyolojik durumda olmayan çocuklarda bağışıklık sistemlerinin zayıf olması görülebilmektedir.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çocuklarda Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Yapılacaklar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir