Diş eti iltihabı; ağız bakımına özen gösterilmemesine, bazı hastalıkların oluşumuna ya da beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak gerçekleşebilen bir sağlık sorunudur. Diş eti iltihaplarının önlenmesi ve tedavi edilmesi yöntemler bulunmakta olup, bu problemleri yaşayanların bir uzmana danışmaları önerilmektedir. Uygun tedavi yöntemleri ile ve günlük yaşantıda yapılan bazı değişiklikler ile diş eti iltihaplarının giderile bilindiği görülmektedir.
Diş Eti İltihabı Nedir?
Diş eti iltihapları, daha çok bakteriyel enfeksiyonlarla ya da ağız bakımının aksatılması ile ortaya çıkan bir hastalık türü olarak bilinmektedir. Diş eti iltihapları, oluşum nedenine ve şiddetine göre farklı belirtiler gösterebilmektedirler. Bazı kişilerde neredeyse hiçbir belirtinin gözlemlenmediği görülürken bazılarında ise çiğneme, konuşma, yemek yeme gibi fonksiyonlarda güçlük çekme durumu söz konusu olabilmektedir.
Diş eti iltihapları kısa süreler içerisinde tedavi edilmemek ile birlikte, ağız bakımının aksatılması, kötü beslenme alışkanlıklarının sürdürülmesi gibi durumlarda daha da ileriye giderek ağızın farklı bölümlerinde de iltihap oluşmasına sebep olabilmektedirler. Bu sebeple diş eti iltihaplarının fark edilmesinin ardından mutlaka bir uzmana danışılması ve uzmanların uygun gördüğü tedavilerin uygulanması gerekmektedir.
Diş Eti İltihabı Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
Diş eti iltihabı belirtileri, iltihabın boyutuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Küçük iltihaplanmalar genellikle belirti göstermediğinden kişiler tarafından çoğunlukla fark edilmemektedir. Fakat iltihabın büyüklüğünün artmasına bağlı olarak belirtilerin de arttığı görülmektedir. Bu belirtiler arasında; diş etlerinin kızarık ve hassas olması, beyaz renkli iltihaplanmaların gözlemlenmesi, diş fırçalanması sırasında kanamaların olması, diş eti çekilmesi ve dişlerde gevşeklik oluşumu, sıcak ve soğuk besinlere karşı dişlerin hassasiyet göstermesi yer almaktadır.
Diş eti iltihabı nedenleri arasında ise; sigara ve tütün kullanımı, kemoterapi ilaçları gibi bazı ilaçların kullanımı, şeker hastalığı, dolguların kırılması, dişlerdeki yapısal bozukluklar, genetik faktörler, ağız bakımının yetersiz uygulanması, kötü beslenme alışkanlıkları ve gebelik gösterilebilmektedir. Aynı zamanda diş eti oluşumunun en yaygın nedenleri arasında, plakların oluşumu da gösterilmektedir. Dişlerde plak oluşumu, belirli bir sürenin sonunda diş etlerinin iltihaplanmasına neden olmaktadır. Bu durumun önlenmesi adına ağız bakımının aksatılmaması gerekmektedir.
Diş Eti İltihabı Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Diş eti iltihabı tedavisi, uzmanlar tarafından genellikle dişlerin temizlenmesi ile sağlanmaktadır. Aynı zamanda ilerleyen iltihaplar için antibiyotik tedavilerine başvurulduğu da görülmektedir. Diş eti iltihabı belirtilerini gösteren kişilerin en kısa süre içerisinde bir uzmana görünmeleri, tedavi sürecinin kısalmasına ve tedaviden alınan geri dönüşün artmasını sağlamaktadır.
Uzmanlar, dişlerin temizlenmesini ve tartar oluşumunun giderilmesini sağladıktan sonra uygun gördükleri durumlarda diş restorasyonu işlemi uygulayabilmektedirler. Bu işlemde ağız yapısı ile uyumsuzluk gösteren protezler, yapısal bozukluklar ve diş temizliğini engelleyen bazı problemler giderilmektedir. Diş eti iltihabı tedavisi gören kişiler, yeniden iltihap oluşumunun önüne geçmek adına ağız bakımlarını düzineli olarak yerine getirmelilerdir.
(Haber Merkezi)