Disleksi öğrenme zorluluğu olarak da bilinir. Disleksi olan birey okuma ve yazma da güçlük çeker. Nörolojik bir rahatsızlık olan disleksi kelimeyi oluşturan sembollerin beyin tarafından farklı algılanmasından ortaya çıkar.
Disleksi Nedir?
Normal zekaya sahip, ruhsal ve fiziksel hiçbir sorunu olmayan bireylerin çocuk yaşta okuma yazma ve öğrenme zorluğu yaşamasına neden olan nörolojik bir hastalıktır. Disleksi herhangi bir zeka geriliği veya ileriliği belirtmez. Disleksi öğrenme güçlüğü değildir. En doğru tanımıyla disleksi öğrenme bozukluğudur. Disleksi en rahat şekilde okul çağına gelindiğinde tespit edilebilmektedir. Ebeveynlerin okul çağına gelmiş olan çocuklarını iyi takip etmesi ve herhangi bir öğrenme güçlüğü ile karşılaşırsa doktora götürmesi çok önemlidir. Okul çağında tespit edilemeyen disleksinin bir daha tespit edilmesi oldukça güçtür.
Disleksi Neden Olur?
Bilim insanlarının disleksinin neden olduğuna dair olan net bir açıklaması bulunmamaktadır. Dislesinin nedenleri ile ilgili yapılan araştırmalar hala devam etmektedir. Disleksiyi tetikleyecek etmenin ne olduğu henüz bilinememesine rağmen gen veya beyin gelişimi farklılığından kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu görüşün ortaya atılmasının sebebi disleksi olan bireylerin ailesinde mutlaka bir tane disleksi hastası bulunmasından kaynaklanır.
Disleksi Belirtileri Neler?
Disleksinin şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterir ancak çocuğun disleksi olabileceğine dair açık işaretler vardır. Çocuğun disleksi olabileceğine dair işaretler şunlardır:
- Geç konuşma
- Yeni duyduğu kelimelerde öğrenme güçlüğü
- Kelimeleri söylerken hece sıralamasını karıştırması veya benzer sesleri kullanmada güçlük (tekerleme söylemede zorluk)
- Renklerin, sayıların, kelimelerin, nesnelerin isimlerini hatırlamada güçlük
- Okuma ve yazmada zorluk
- Yabancı kelime telaffuzlarında güçlük
- Harfler arasındaki farlılıkları veya benzerliklerini görmede ve işitmede zorluk.
Disleksi Çeşitleri Neler?
Disleksinin semptomları kişiden kişiye farlılık göstermesine rağmen ana hatlarıyla altı başlık altında toplanabilir.
- Birincil disleksi, en yaygın disleksi türüdür. Beynin sol lobunda oluşan bir işlevsel bozukluktur. Yaş ile bağımlı olarak değişim göstermez. Birincil disleksi tanısı koyulan birey yaşı artıkça iyileşme göstermez.
- İkincil disleksi, gelişimin erken aşamalarında beyinde oluşan problemden kaynaklanır ve kalıcı değildir. Bireyin yaşına oranla azalabilir.
- Fonolojik disleksi, bu disleksi türünde birey bazı kelimeleri seslendirmekte ve anlamakta zorluk çeker.
- Görsel disleksi, bireyin okumada güçlük çekmesidir.
- Yüzeysel disleksi, yüzeysel disleksi tanısı koyulan birey için sözcüklerin tanınması ve yazılması oldukça zordur.
- Travma disleksi, travma disleksini diğer disleksi türlerinden ayrılan en önemli özelliği disleksinin sonradan ortaya çıkmasıdır. Yaşanmış kötü olaylarla bağlantılı olarak çocuklarda veya yetişkinlerde sonradan disleksi başlangıcı gözlemlenebilir.
Disleksi Nasıl Tedavi Edilir?
Disleksi yaşın ilerlemesiyle kendiliğinden tedavi edilecek bir hastalık değildir. Erken yaşlarda tedavi edilmeyen disleksi bireyin sonraki yaşamını etkileyecektir. Disleksi ilaç veya cerrahi işlem ile tedavi edilecek bir hastalık değildir. Disleksinin tedavisi için bireysel eğitim programları ve terapi uygulanması gerekmektedir. Disleksi tanısı koyulan çocuğun eğitimini bu alanda uzmanlaşmış eğitimciler tarafından verilmesinde fayda vardır.
(Haber Merkezi)