1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Grip ve Öksürüğe Karşı Ilgaz’dan Gelen Doğal Çözüm: Kozalak Şurubu

Grip ve Öksürüğe Karşı Ilgaz’dan Gelen Doğal Çözüm: Kozalak Şurubu

grip ve oksuruge karsi ilgazdan gelen dogal cozum kozalak surubu 8aWgwFNI.jpg

Ilgaz Dağları’ndan toplanan çam kozalaklarıyla yapılan kozalak şurubu, astım ve bronşit gibi rahatsızlıklarda destekleyici olarak kullanılıyor. Şurubun yapım süreci ve sağlık üzerindeki etkileri hakkında detaylar haberimizde.

Ilgaz Dağları’ndan toplanan çam kozalakları, astım ve bronşit hastaları başta olmak üzere birçok kişinin ilgisini çekiyor. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte grip, nezle ve uzun süre geçmeyen öksürük gibi rahatsızlıkların artması, vatandaşları doğal ürünlere yönlendirdi. Bu süreçte, doğadan elde edilen bitkilerle şifa arayanlar, özellikle Ilgaz Dağı’ndan yapılan kozalak şurubuna yöneliyor.

“Ilgaz sen Anadolu’nun bir yüce dağısın” dizeleriyle türkülere konu olan bu dağdan toplanan çam kozalakları, bölgedeki vatandaşlar tarafından saatlerce kaynatılarak şurup haline getiriliyor. Üst solunum yollarını açıcı özelliği ile bilinen kozalak şurubu, birçok hastalığa iyi gelmesiyle dikkat çekiyor. Özellikle astım ve bronşit hastalığına sahip olanlar, bu doğal ürüne büyük ilgi gösteriyor.

Kozalak şurubu üreticisi Ömer Faruk Özdemir, kozalakların sağlık çalışanları tarafından dahi talep edildiğini belirtiyor. Kozalak şurubunun faydalarını anlatan Özdemir, “Öksürüğü, öksürük şurubundan daha fazla kestiğine inanıyorum” diyor.

Ömer Faruk Özdemir, son altı aydır kozalak şurubu üretimi yaptığını ifade ederek, “Köyümüze katma değer sağlamak için kozalak şurubu üretmeye başladım. Yaklaşık altı yıldır bu işi yapıyorum. Topladığımız kozalaklar, egzoz dumanı görmeyen ağaçlardan. Ilgaz bölgesinde karaçam ağırlıklı olduğu için onları topluyoruz. Kozalakları bol su ile yıkadıktan sonra sağlığa uygun varillerde 10 gün boyunca bekletiyoruz. Bu süreçte kozalaklar kirini ve reçinesini salıyor. Beklettiğimiz suyu dökerek, kozalakları kaynatıyoruz. Elde ettiğimiz suyu isteğe göre, şeker ilaveli veya şekersiz olarak kavanozlarda saklıyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulunuyor.

Kozalak şurubunun takviye edici geleneksel bir gıda bileşeni olduğunu ifade eden Gıda Mühendisi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun ise, “Kozalak şurubu, içerisinde bulunduğumuz aylarda taze kozalakların toplanması ve kaynatılarak özlerinin çıkarılması ile hazırlanır. Kozalaklar, iltihaplanmaları giderici ve üst solunum yollarında nefes açıcı özelliklere sahiptir. Geçmişte yaşadığımız pandemi döneminde, tüketicilerimizin en çok kullandığı geleneksel takviye edici gıda bileşeni kozalak şurubu olmuştur” diye belirtiyor.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Grip ve Öksürüğe Karşı Ilgaz’dan Gelen Doğal Çözüm: Kozalak Şurubu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir