Jambon tüketimi Amerika, Kanada ve İngiltere’de oldukça yaygındır. Jambon bu bölgelerde daha çok domuz etinden üretilse de hindi ve dana etinden üretilen çeşitleri de bulunmaktadır. Ülkemizde özellikler sporcuların çok sık tercih ettikleri bir protein çeşidi olan jambonun, domuz etinden üretilen çeşidi çok nadir tüketilmektedir.
Jambon Tüketimi ve Besin Değeri Nasıldır?
Jambon besin değerleri incelendiğinde, öncelikli olarak kalori hesabı dikkat çekmektedir. Dana jambonun 100 gramı baz alındığında 106 kcal kaloriye denk geldiği hesaplanmıştır. Dana jambonlar genelde paketlenmiş halde ve dilimlenmiş olarak bulunduğundan bir dilimin kalorisi de dikkat çeken besin değerleri arasındadır. Jambonun bir dilimi yaklaşık olarak 30 gram gelmekle birlikte 32 kalori olarak hesaplanmıştır.
Günlük 2000 kalori alınması gereken ortalama besin değerlerinin içerildiği bir diyet baz alındığında, 100 gramlık jambon tüketimi günlük alınması gereken kalorinin %5,3’üne denk gelmektedir. Bu değerin yüksek olması ve protein içeren bir besin kaynağı olması nedeni ile sporcular için jambon tüketme eğiliminin fazla olduğu görülmektedir.
Dana jambonun 100 gramında bulunan karbonhidrat miktarına bakıldığında ise 2,3 gram içerdiği görülmektedir. Bu oran 2000 kalorilik bir diyette %0,8’lik günlük değere denk gelmektedir.
Dana jambonun sinirleri ve yağları alınarak alındığından lif ve yağ açısından besin değeri bulunmamaktadır. Protein bakımından bakıldığında ise 100 gramlık bir dana jambonun 16,4 gram protein bulundurduğu görülmektedir. Bu miktar 2000 kalorilik diyette ise %32.8’lik günlük değerde bulunmaktadır.
Dana jambonun besin değerine bakıldığında A vitamini, C vitamini, potasyum, kalsiyum, demir ve kolesterol değerlerinin %0,0 olduğu görülmektedir.
Dana jambon yapımında rengin canlı kalmasını sağlamak için nitrat konulduğu bilindiğinden içerisinde C vitamini içeren bir besin ile tüketilmesi önerilmektedir.
Jambonun Spor Yapanlar İçin Önemi Nedir?
Jambon protein içeriği yüksek ve tüketimi kolay bir besin olduğundan sporcuların sıklıkla tercih ettiği bir gıda olmaktadır. Özellikle dana etinden yapılan jambonun hindi etine göre yağ oranının daha fazla olması, sporcular için bir enerji kaynağı olmaktadır. Gram kalori hesabına bakıldığında ise yüksek protein içeriği, düşük kolesterol ve kalori içeriği ile birleştiğinde spor sonrasında kas doku için yarar sağlanabilecek besinler arasında bulunmaktadır. Jambonun, içerisinde bulunan karbonhidrat oranı da sporcular için önem arz etmektedir. Protein içeriğinin yanı sıra yüksek karbonhidrat içeriği sayesinde sporcuların enerji gereksinimlerini sağlamalarına da yardımcı olmaktadır.
Sağlık Açısından Hangi Tür Jambon Önerilmektedir?
Jambonun spor yapanlar için önemi bilindiğinden çok fazla tüketildiği bilinmektedir. Jambon tüketiminde ise hindi veya dana tercih edilmektedir. Uzmanlar dana jambonun hindi jambona oranla daha yüksek yağ içeriğine sahip olduğunu söylemektedirler. Hindi jambonun ise protein oranının daha yüksek olduğu dile getiriliyor. Bu sebeple sporcuların hindi jambonu tüketmesi önerilmekle birlikte, dana jambon tüketmenin enerji bakımından daha verimli olması sporcuların bu seçeneğe yönelmelerine yol açıyor.
(Haber Merkezi)