Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, kahvaltının biyolojik saatin düzenli çalışmasını sağladığını ve yaşam kalitesini artırarak ömrü uzattığını vurguladı. “Bilimsel çalışmalar, sabah 6-8 saatleri arasında yapılan kahvaltının vücut sağlığı üzerinde çok daha olumlu etkileri olduğunu ortaya koymuştur.” diyerek kahvaltının önemini belirtti.
Prof. Dr. Göral, sabah 6-8 saatleri arasında yapılan kahvaltının, kalp krizi ve kanser gibi ciddi hastalıkların riskini azaltabileceğini ifade etti. Kahvaltının sadece güne başlamak için değil, uzun vadede sağlıklı bir yaşam sürdürmek için de kritik bir öğün olduğunu belirtti. “Kahvaltı, mutlulukla da ilişkilidir ve günün en önemli öğünüdür.” diyen Göral, kahvaltının zamanlamasının içeriği kadar önemli olduğunu vurguladı.
Çocuklar İçin Kahvaltının Önemi
Çocukların kahvaltı yapmasının özellikle önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Göral, “Kahvaltı yapan çocuklar, derse daha iyi odaklandığı, daha enerjik olduğunu ve akademik başarılarının arttığını” ifade etti. Kahvaltı yapmayan çocukların genellikle okula düşük enerjiyle gittiğini ve derse ilgilerinin azaldığını belirtti.
Kahvaltıda Neler Olmalı?
Göral, sağlıklı bir kahvaltı için önerilerde bulunarak, “Kahvaltıda mutlaka bir adet yumurta, taze sebzeler, tam tahıllı ekmek ve zeytin bulunmalıdır. Taze sıkılmış meyve suyu tüketilebilir ancak hazır meyve sularından uzak durulmalı.” dedi. Ayrıca, paketli ve fast food ürünlerden kaçınılması gerektiğini vurguladı. “Sabahları sadece poğaça ve simitle geçiştirilen kahvaltılar, sağlık için son derece zararlıdır.” uyarısında bulundu.
Stresle Başa Çıkmanın Yolu Kahvaltıdan Geçiyor
Kahvaltı yapmayan bireylerde stres, gerginlik ve öfke gibi durumların daha sık görüldüğünü dile getiren Göral, “Güne güzel bir kahvaltıyla başlamak, hem sağlıklı hem de mutlu bir yaşam için olmazsa olmaz bir alışkanlıktır.” şeklinde konuştu.
Son olarak, akşam yemeklerinin de sağlıklı bir yaşam için önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Göral, “Akşam yemeklerini yatmadan en az 5 saat önce kesmek gerekiyor. Ayrıca akşam öğünlerinde daha hafif yiyecekler, örneğin yoğurt veya sebze tercih edilmelidir.” görüşünü bildirdi.
(AA)