Kalp çarpıntısı ya da bir diğer adıyla taşikardi, kalbin normalden daha hızlı atması olarak bilinen yaygın bir kalp ritmi bozukluğudur. Bu rahatsızlığın ortaya çıktığı belirtilerin dinlenme halinde olmasına dikkat edilmelidir. Egzersiz ya da stres anı gibi anlarda kalp atış hızının artması olağan bir durum olarak görülmekte olup, çoğunlukla kalp çarpıntısı belirtisi olarak görülmemektedir.
Kalp Çarpıntısı Nedir?
Kalp çarpıntısı, kişilerin dinlenme sırasında kalplerinin normalde daha hızlı atması olayı olarak açıklanmaktadır. Normal bir bireyin kalp atım hızının dakikada ortalama 60-100 atış olduğu bilinmektedir. Kalp çarpıntısı yaşayan kişilerde, kalp dokusunda oluşan bir anormallik ile birlikte hızlı elektrik sinyallerinin oluştuğu görülmektedir. Kalp çarpıntısı yaşayan kişilerin kalpleri, normalden daha hızlı atmaları ile birlikte kanın vücuda pompalanma verimi düşmektedir. Bu durum da kalp başta olmak üzere vücudun geri kalanına kan akış hızı azalmaktadır.
Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
Kalp çarpıntısı, genellikle kalbin pompalama hareketinin kontrol edildiği elektriksel uyarıların sonucunda oluşmaktadır. Bazı durumlarda kalp çarpıntısının sebepleri bulunamamakla birlikte, bazı hastalıkların sonucunda oluştuğu da görülmektedir. Kalp çarpıntısının sebepleri arasında yer alan bazı hastalıklar ve durumlar ise; genetik olarak kalbin sahip olduğu anomaliler, fazla miktarda içki tüketimi, koroner arter hastalıkları, kalp yetmezliği, kalp tümörleri, uyuşturucu madde kullanımı, bazı ilaçların yan göstermiş olduğu yan etkiler, hipertansiyon, kalp enfeksiyonları, sigara içmek, bazı akciğer hastalıkları, kalp kası hastalıkları olarak açıklanabilmektedir.
Kalp çarpıntısı yaşayan kişilerde görülen belirtilerin ise daha çok nefes darlığı, baş dönmesi, nefes almada zorluk çekme, göğüste rahatsızlık hissi, baygınlık, göğüs ağrısı, kalp atışlarının normalden fazla hissedilmesi, nabzın hızlanması şeklinde ortaya çıktığı bilinmektedir. Kalp çarpıntısının görülme nedenlerine bağlı olarak belirtilerin arttığı ya da azaldığı görülebilmektedir. Aynı zamanda kalp çarpıntısının taşikardi başlığı altında incelenmesi halinde, çeşitlerine bağlı olarak da belirtilerin değiştiği görülebilmektedir.
Kalp Çarpıntısı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kalp çarpıntısına neden olan durumlara bağlı olarak tedavilerin değişebildiği bilinmektedir. Aynı zamanda tedavi sürecinin, hastanın yaşına, sağlık durumuna, semptomlarının yoğunluğuna göre de değişebildiği görülmektedir. Kalp çarpıntısının tedavisinin yapılması için öncelikli olarak altta yatan sebepler bulunmalı ve sonrasında tedavi için gerekli plan oluşturulmalıdır.
Kalp çarpıntısı tedavisi için geliştirilmiş olan yöntemler arasında ilk sırada antiaritmik ilaçlar yer almaktadır. Bu ilaçlar sayesinde kalp atım hızının normale dönmesi sağlanabilmektedir. Aynı zamanda vagal manevra yöntemi de sıklıkla uygulanmaktadır. Kalp çarpıntısı tedavisinin mutlaka bir uzman tarafından yapılması ve kontrol edilmesi gerekmektedir. Kişilerin kalp çarpıntısı yaşadığı durumlarda, bu durumun önüne geçmek amacı ile nefes egzersizleri, meditasyon, spor, yoga gibi yöntemlere de başvurabildikleri bilinmektedir. Kalp çarpıntısı yaşayan kişilerin bu rahatsızlığı, stres durumuna bağlı olarak gerçekleşmesi halinde bu yöntemlerin uygulanmasının işe yarayabildiği bilinmektedir.
(Haber Merkezi)