Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu, kışın cilt sağlığını korumak için önemli önerilerde bulundu. Keskinoğlu, Soğuk hava ve ayazın etkisiyle ciltte kuruma, kızarıklık ve çatlama gibi sorunların artabileceği uyarısında bulundu.
Eskişehir’de görev yapan Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu, “Soğuk hava cildimizi kurutuyor. Ayrıca iç ortamlarda ısınma araçları ortamdaki nemi azalttığı için kış aylarında derimiz çok kuruyor, bu da bariyer fonksiyonunu bozarak derinin daha hassas ve kırılgan hale gelmesine sebep oluyor.” dedi. Kışın cilt tipine uygun nemlendirici ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.
Deri Tipine Uygun Nemlendirici Seçimi
Prof. Dr. Kesikoğlu, genç ve ergenlerin çok yağlı gözenek kapatıcı ürünler yerine su bazlı nemlendirici ürünleri tercih etmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, kadınların yatmadan önce makyajlarını iyice temizlemeleri gerektiğini de ekledi.
Daha yaşlı bireyler için ise, derinin bariyerini korumaya yardımcı, seramit içeren ve nemlendirici özellikteki ürünlerin kullanılması gerektiğini söyledi. “Bu ürünler, derinin nemini kendi yüzeyinde hapsetmesi için yıkamadan hemen sonra kullanılmalı.” dedi.
Soğuk Hava ve Giyinmenin Önemi
Mevsime uygun giyinmenin önemine de dikkat çeken Kesikoğlu, “Kulaklar açık kaldığı için soğukta çok etkilenir. Bu nedenle mutlaka şapka ve atkı ile boyunların ve yüzün bir kısmını kapatmakta, eldiven giymekte fayda var.” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, çocukların aşırı sıcak su yerine ılık suyla duş almasının önerildiğini belirtti. “Aşırı sıcak su, derinin yağ salgısını azaltarak kuruluğuna neden olabiliyor.” dedi.
Dudak ve El Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dudak ve el çatlamalarının önlenmesi için, “Balm” adı verilen yağ bazlı dudak nemlendiricileri ve yıkama sonrası nemlendirici kullanımı önerildi. Kesikoğlu, ürünlerin temininde eczane ürünlerinin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.
“İçeriğini bildiğimiz dermokozmetik ürünleri, Sağlık Bakanlığı onaylı ürünleri kullanmak gerekiyor. Üretim şartlarını ve sağlığa etkilerini bilmediğimiz ürünler fayda yerine zararlı olabilirler.” dedi.
(Haber Merkezi)