1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Kocaeli’de Yerli ve Milli El Tipi Biyoyazıcı Geliştirildi

Kocaeli’de Yerli ve Milli El Tipi Biyoyazıcı Geliştirildi

kocaelide yerli ve milli el tipi biyoyazici gelistirildi S5ECUraW.jpg

Kocaeli’de bir biyoteknoloji firması, hasarlı dokuların onarımına yönelik kullanımı kolay bir el tipi biyoyazıcı üretti.

AdBioInk firmasının kurucusu ve İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayça Bal Öztürk, üç boyutlu biyobaskı teknolojilerinin genellikle laboratuvarlarda yüksek maliyetli cihazlarla sınırlı kaldığına dikkat çekerek, doğrudan hasta üzerinde uygulanabilir bir biyoyazıcı geliştirmeye karar verdiklerini belirtti.

Yaklaşık iki yıl süren çalışmalar sonucunda, TÜBİTAK desteği ile “biyokalem” adı verilen cihaz üretildi. CE ve patent süreçlerini tamamlayan cihaz, taşınabilirliği ve kullanım kolaylığı ile rejeneratif tıpta yenilikçi çözümler sunuyor. 700 gram ağırlığındaki bu cihaz, hasarlı dokuların üzerinde doğrudan uygulama yapılmasına olanak tanıyor ve iç piyasada olduğu kadar yurt dışı pazarında da satışa sunulmuş durumda.

Acil Servislerde Kullanım Potansiyeli

Doç. Dr. Ayça Bal Öztürk, biyomühendislik alanında ürünler geliştirmek amacıyla kurduğu firmada, biyomürekkep ve biyopolimerlerin ardından hastaya doğrudan uygulanabilir bir biyoyazıcı geliştirme kararı aldıklarını ifade etti. Öztürk, geliştirdikleri cihazın mevcut biyoyazıcılardan en büyük farkının klinik kullanıma uygun olması olduğunu vurguladı.

3B biyoyazıcı sistemlerinin hasta başı uygulamalar için uygun olmadığını belirten Öztürk, “Biyokalem sistemi ise hasarlı bölgedeki doku eksikliğini yerinde tamamlamaya yönelik yaklaşıma dayalı ve klinikte rahatlıkla kullanılabilecek bir cihaz.” dedi. Cihazın ergonomik yapısı ve hafifliği sayesinde kolaylıkla kontrol edilebildiğini belirten Öztürk, “Basım sırasında ve sonrasında hücrelere zarar vermeyen optimize edilmiş kürleme sistemi sayesinde malzemenin uygulama bölgesinde sertleşmesi sağlanıyor.” şeklinde konuştu.

Cihazın acil servislerde etkili bir şekilde kullanılabileceğini düşündüklerini dile getiren Öztürk, “Örneğin derin yarası olan bir hasta acil servise geldiğinde bu yara, doktorlar tarafından kolaylıkla kapatılabilecek.” ifadesini kullandı. Öztürk, yapay organ uygulamaları için çalışmalarının sürdüğünü ve gelecekte karmaşık organların yapay olarak basılabileceğini öngördüklerini belirtti.

Geliştirilen biyoyazıcının kilogram başına ihracat değerinin yaklaşık 10 bin dolar olduğunu belirten Öztürk, “Amerika ve Japonya gibi ülkeler başta olmak üzere 5 ülkeye ürünümüzü gönderdik. Çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Son zamanlarda farklı ülkelerden yoğun talepler alıyoruz ve bu taleplerin artacağını öngörüyoruz.” dedi. Ayrıca, farklı modeller üzerinde çalışmalarının devam ettiğini ve bir yıl içinde model sayısını 5’e çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

(AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kocaeli’de Yerli ve Milli El Tipi Biyoyazıcı Geliştirildi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir