Doç. Dr. Duygu Erdem, yüksek sese maruz kalmanın iç kulaktaki sinir hücrelerine geri dönüşü olmayan zararlar verdiğini belirterek özellikle kulaklık kullanımına karşı uyarılarda bulundu.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜN) Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duygu Erdem, yüksek sese maruz kalmanın işitme kayıplarına neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Özellikle çocukluk çağında artan kulaklık kullanımının gelecekte ciddi işitme sorunlarına yol açabileceğini belirtti.
Erdem, iç kulaktaki tüylü sinir hücrelerinin sese hassasiyetinin yüksek olduğunu vurguladı. “Kulağa yüksek miktarda ses gelmesi bizim hiç istemediğimiz bir şey. Çünkü iç kulaktaki sinir hücreleri, bunlara tüylü hücreler diyoruz, sese çok hassastır. Bunlar da sonuçta sinir hücresidir. Yüksek sese maruz kalma durumuna bağlı sinir hücresinin hasar alması ve maalesef geriye dönüşü olmuyor.” dedi.
Uzmana göre, “Bu sese uzun süre ve fazla maruz kalırsak harabiyet o kadar fazla oluyor. Dolayısıyla günümüzde çocukluk çağında bile artık kulaklıkların sık kullanımı ilerleyen yıllarda işitme kayıplarının artmasına sebep oldu. Günümüzde sebep oldu ilerde daha fazla sebep olacak. Hiç bizim önerdiğimiz bir şey değil kulaklıkla uzun süre müzik dinlenmesi gibi yüksek sese maruz kalma.”
Doç. Dr. Erdem, kulaklıkla uzun süre müzik dinlenmesi gibi alışkanlıkların ilerleyen yıllarda işitme kayıplarının artmasına yol açacağını vurgulayarak, yüksek sese maruz kalmaktan kaçınılması gerektiğini söyledi.
(Haber Merkezi)