Miyom tedavisi kadınlarda rahmin düz kas tabakasında görülen iyi huylu tümörlere karşı oluşturulmuştur. Miyomların tümör olarak adlandırıldığı bilinse de doğru tanımlarının iyi huylu rahim urları olduğu bilinmektedir. Miyom, toplumda neredeyse %20 oranında görülmekte olup, ortalama her 5 kadından 1’inin problemi olmaktadır.
Miyom Nedir?
Miyom, kadınlarda görülen iyi huylu rahim urlarıdır. Rahmin düz kas tabakasında yer alan miyom, östrojen bağımlı bir tümör olarak bilinmektedir. Östrojen hormonuna bağımlı olması dolayısıyla ise üreme çağında olan kadınlarda daha sık rastlanıldığı görülmektedir. Bu anlamda kadınlarda gebelik dönemi gibi östrojen miktarının arttığı miyomların boyutlarında büyümeler görülebildiği gibi, menopoz dönemi gibi östrojen miktarının azaldığı dönemlerde ise miyomların küçüldüğü görülebilmektedir.
Miyom Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Miyomların oluşum sebepleri arasında, en etkili faktörün genetik olduğu ile ilgili çalışmalar bulunmaktadır. Aynı zamanda miyom oluşumunun östrojen hormonu ile ilgili doğrudan bir ilgisi olduğu bilindiğinden, östrojen hormonunun artışına sebep olan çevresel ya da genetik faktörler miyom oluşumunu tetiklemektedir.
Miyom belirtileri arasında ise, sıklıkla görülen bir belirti olarak ilk sırada anormal âdet kanamaları yer almaktadır. Aşırı âdet kanaması, ilişki sonrası görülen kanamalar, adet döngüsü dışında gerçekleşen kanamalar bu duruma örnek olarak verilmektedir.
Sık görülen miyom belirtileri arasında, miyomun yerleştiği gölgeye ve büyüklüğüne bağlı olarak şiddeti değişebilen ağrılar da yer almaktadır. Bu ağrıların genelde kasıklara, sırta ve bacaklara vurduğu bilinmektedir. Miyomun mesaneye doğru büyümesi ile birlikte, sık sık idrara çıkma belirtisi görülebilmektedir. Aynı zamanda miyomun arkaya doğru büyümesi sonucunda da kabızlık sorunu ortaya çıkabilmektedir.
Miyom tedavisi ise; miyomun bulunduğu bölgeye, miyomun tipine, büyüklüğüne, kadının yaşına, miyomun yaratmış olduğu rahatsızlıkların şiddetine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bu kriterlere göre belirlenen üç çeşit miyom tedavisi yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemler;
- İzlem tedavisi
- Ameliyatsız miyom tedavisi
- Kapalı ya da açık ameliyatla gerçekleştirilen miyom tedavisi
Miyom tedavisinde izlem yöntemi uygulanan kişilerin, miyomlarının küçük boyutlarda olması ve ağrıya sebep vermemesi görülmektedir. Bu kişiler ilaç tedavisi ve izlem yöntemi ile tedavi edilebilmektelerdir.
Miyom Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?
Miyom problemi yaşayan kadınların yaklaşık olarak %10’unun ameliyatla tedavi edildiği bilinmektedir. Bu oranın bu kadar az olmasının sebebi ise; miyomların baskı ve şiddetli ağrı gibi problemlere sebep olmamaları, kanser şüphesi uyandırmayan miyomlara sahip olmaları durumunda ameliyat dışındaki tedavi yöntemlerinin kullanılmasıdır.
Miyom ameliyatının yapıldığı durumlar ise şu şekildedir;
- Miyoma sahip kişilerin aşırı derecede âdet kanaması görmeleri ve bu durum sonucunda kansızlık problemi yaşamaları sonucunda ameliyat gerekebilmektedir.
- Miyomların ağrı kesicilerle geçirilemeyecek kadar şiddetli ağrılara sebep olmaları miyom ameliyatı için sebep oluşturabilmektedir.
- Miyomların çok hızlı büyümeleri durumunda kansere neden olma şüpheleri taşımaları ve böbrekte genişlemelere sebep olmaları, ameliyat nedenleri arasında bulunmaktadır.
- Aynı zamanda çocuk isteği olan kişilerin submuköz miyomları aldırmaları gerekmektedir. Çünkü bu durumda bebeğin rahme oturması için miyom ameliyatı yapmak gerekmektedir.
(Haber Merkezi)