Şeker Nasıl Düşürülür?

sekertuketimi

Şeker tüketimi, vücudun ihtiyacı olan orandan yüksek miktarda yapıldığında şeker yükselmesine bağlı olarak bazı rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilmektedir. Oluşan yüksek şeker problemlerinin tedavi edilmemesi ve yaşam şekillerinde değişikliğe gidilmemesi halinde çok daha ciddi problemlerin oluştuğu görülebilmektedir. Bu sebeple şeker düşürme yöntemlerinin uzman kontrolünde uygulanması önerilmektedir.

Kan Şekeri Neden Yükselir?

Kan şekeri normalden çok daha yüksek olan kişilerin genellikle karbonhidrat bakımından yüksek beslendikleri ve normalden daha az aktif oldukları görülmektedir. Şeker yüksekliği, kişilerin genetik yatkınlıklarından ve insülin dirençlerinden de meydana gelebilmekte olup gerekli tedavi yöntemleri ile önüne geçilebilen bir durum olarak bilinmektedir.

sekertuketimi3

Kan şekerinin yükselmesi, pek çok hastalığın belirtileri ile karıştırılmakta ya da bazı durumlarda kişilerin hiç belirti göstermediklerine rastlanmaktadır. Bu sebeple de düzenli olarak kan testlerinin yapılması ya da kan şekerine bakılması büyük önem taşımaktadır.

Şeker Yükselmesi Belirtileri Nelerdir?

Şeker tüketimi normalden fazla olan ya da genetik olarak şeker hastalığı bulunduran kişiler, şeker yükselmesine bağlı olarak bazı belirtiler göstermektedirler. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Normalden çok daha fazla su içme isteği ve ağız kuruluğu,
  • Sık sık idrara çıkma,
  • Geceleri su içme ve idrara çıkma oranında artış görülmesi,
  • Görüşün bulanıklaşması ve gözlerin kararması,
  • Vücutta oluşan yaraların geç iyileşmesi,
  • Sürekli olarak yorgun hissetme durumudur.

Yüksek kan şekeri sınırı genellikle, aç karnına 130 mg/dL, tok karnına ise 180 mg/dL olarak bilinmektedir. Kan şekerinin bu değerlerden yüksek çıkması durumunda mutlaka en kısa süre içerisinde bir uzmana başvurulmalı ve tedavi olunmalıdır.

Şeker Hangi Yöntemlerle Düşürülür?

Yüksek kan şekerine sahip olan kişilerin kandaki glukoz seviyelerini belli bir aralığın içinde tutmaları için yapılması önerilen bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerin arasında uzmanların tedavileri içerisinde bulunan insülin ve kan şekeri ilaçları yer almakla birlikte kişilerin yaşam şartlarında yapacakları değişiklikler de tedavi sürecinde etkili olmaktadır.

sekertuketimi2

Uzmanlar; diyabet hastalarının yaşlarına, diyabetin derecesine, hastaların genel durumlarına göre tedavi yöntemlerini belirlemektedirler. Bu tedavi dönemi içerisinde hastaların uygulamaları için önerilen yöntemler ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Hareket Etmek: Vücudun insülin duyarlılığını arttıran ve kilo kontrolünü sağlayan başlıca etmenler arasında egzersizler gelmektedir. Özellikle Tip 2 diyabet hastalarına bu anlamda düzenli egzersizler yapmaları önerilmektedir.
  • Karbonhidrat Tüketimi Kontrolü: Karbonhidratlar, içerisinde yüksek miktarda glukoz bulunduran besin ögeleridir. Bu sebeple şeker hastalarının tükettikleri karbonhidrat miktarını dengelemeleri gerekmektedir.
  • Lifli Besinleri Tüketmek: Lifli besinler, karbonhidratların sindirimini kolaylaştırmakta ve şeker emilimini yavaşlatmaktadırlar. Bu sebeple de şeker hastalarının beslenme düzenleri içerisinde bol miktarda lifli besinlerin yer alması önerilmektedir.
  • Sıvı Tüketmek: Kişinin ihtiyacı olan miktarda sıvıyı vücuduna alması, kan şekerinin belirli bir aralık içerisinde tutulmasına yardımcı olmaktadır.
  • Stresi Azaltmak: Diyabet tedavisi içerisinde stresin önemli bir etkisi bulunmaktadır. Kişiler stres altında glukagon hormonu salgılamakta ve bu hormon şekerin yükselmesini tetiklemektedir.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Şeker Nasıl Düşürülür?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir