Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, şekerli içeceklerin aşırı tüketimi ile ağız kanseri arasındaki bağlantıya dikkat çekti. Coşkun, bu tür içeceklerin obezite gibi kronik hastalıkların ortaya çıkmasına zemin hazırladığını belirtti.
Son günlerde ‘JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery’ dergisinde yayınlanan bir araştırmaya değinen Prof. Dr. Uğur Coşkun, “Yüksek oranda şekerli içecek tüketimi, kadınlarda ağız kanseri riskinin artmasıyla ilişkilendiriliyor. Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan bu kohort çalışması, Hemşirelerin Sağlık Çalışması verileri kullanılarak gerçekleştirildi. Araştırmacılar, 30 yıllık takip süresince 162.602 kadından elde ettikleri verilerle 124 invaziv ağız kanseri vakası tespit etti” dedi.
Coşkun, araştırmanın bulgularına ilişkin şu bilgileri aktardı: “Günlük 1 veya daha fazla şekerli içecek tüketen kadınların, ayda 1 defa şekerli içecek tüketenlere göre 4,87 kat daha fazla ağız kanserine yakalanma riski olduğu tespit edildi. Bu risk artışı, sigara içiminden bağımsız bir risk faktörü olarak ortaya konuldu.”
Coşkun, “Sonuç olarak şekerli içecek tüketimi ve sigara kullanımı ağız kanserleri için yüksek insidansla ilişkilendiriliyor. Yüksek oranda şeker içeren yiyecek ve içeceklerin sağlık açısından zararlı etkileri olduğu bilinmektedir. Bu nedenle bu tür ürünlerin tüketiminin sınırlandırılması ve toplumun muhtemel zararları hakkında eğitilmesi önemlidir” ifadelerini kullandı.
(İHA)