Kombu çayı, kombu mantarı ismi ile de anılan bir tür organizma ile yapılmaktadır. Özellikle Çinliler tarafından yaklaşık 2000 senedir sağlık iksiri ismi ile tanımlanan kombu çayının sağlığa pek çok yararının bulunduğu bilinmektedir. Kombu mantarının su ve şekerli bir sıvı içerisine konulması ve sonrasında üremesinin sağlanması ile yapıldığı bilinmektedir.
Kombu Çayı Nedir?
Kombu çayı, Asya’da oldukça meşhur olan ve sağlığa olan faydaları ile bilinen bir çay türüdür. Kombu çayının kanseri önlemesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi bilinen en önemli faydaları arasında bulunmaktadır. Çinliler tarafından sıklıkla içilen bir çay olduğu bilinen kombu çayı, diğer çaylardan farklı bir demleme tekniğine sahiptir. Bu anlamda diğer çay çeşitlerinden ayrılan kombu çayının, genellikle sabahları aç karnına içilmesi önerilmektedir. Kombu çayının insan sağlığına faydaları arasında ise detoks etkisine sahip olması, kansere karşı koruması, kemik ağrılarını azaltması gibi pek çok madde yer almaktadır.
Kombu çayı fermente edilme yöntemi ile yapılmakta olup, kombu mantarının su ve şekerden oluşan besleyici bir sıvı içerisinde olgunlaşması ile elde edilmektedir. Şeker ile birlikte kombu mantarının fermente edilmesi sağlanmakta ve fermente aşaması bittikten sonra kombu çayı içerisinde sirke, B vitamini, yararlı enzim ve probiyotikler ve asit ortaya çıkmaktadır.
Kombu Çayı Faydaları Nelerdir?
Kombu çayı faydaları arasında pek çok madde yer almaktadır. Bu maddeler ise şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Kombu çayı, içeriğindeki yüksek antioksidan maddeler sayesinde bağışıklığı güçlendirmektedir.
- Kombu çayının sabah aç karnına tüketilmesi ile kemik ağrılarının önüne geçilebildiği bilinmektedir.
- Kombu çayının sindirim sistemine katmış olduğu pek çok fayda bulunmaktadır. Bu faydalar arasında sindirim sistemini düzenlemesi ve sorunların giderilmesinde yardımcı olması yer almaktadır.
- Kombu çayını düzenli olarak tüketen kişilerin, daha yüksek enerjiye sahip oldukları görülmektedir.
- Kansere karşı önerilen çaylar arasında kombu çayı yer almaktadır.
- Kombu çayı, metabolizmanın çalışmasını düzenleyerek yağ yakımını hızlandırmaktadır. Bu sayede kilo vermek isteyen kişilere de fayda sağladığı görülmektedir.
- Kombu çayı tüketiminin strese de iyi geldiği bilinmektedir.
Kombu Çayı Nasıl Tüketilir?
Kombu çayı hazırlanışı, diğer çay çeşitlerine göre daha farklı yöntemlerle yapılmaktadır. Kombu çayının yapımında fermente işlemi kullanılmaktadır. Bu anlamda kombu çayı hazırlanırken mutlaka önceden araştırılması gerekmektedir. Öncelikle bir tencereye su konularak kaynatılmalı, sonrasında kaynayan suya yaklaşık on poşet çay eklenmelidir. Su ocaktan alınarak demlenmesi için yaklaşık on beş dakika kadar dinlendirilmelidir. Sonrasında hazırlanmış olan karışım cam bir kâseye alınmalı ve kombu mantarı açık renkli kısmı üstte kalacak şekilde konulmalıdır. Hazırlanan karışım sayesinde mantar fermente olarak içeriğindeki yararlı maddeleri dışarı salmaktadır. Mantar konulduktan ve fermente edildikten sonra karışımın hemen içilmemesi, en az sekiz gün bekletilmesi gerekmektedir. Sekiz günün sonunda hazırlanmış olan kombu çayı içilebilmektedir.