Telefon Bağımlılığının Çocuklara Zararı Neler?

Telefon Bagimliliginin Cocuklara Zarari Neler

Telefon bağımlılığı, yetişkinlerde olduğu kadar çocuklarda da görülen bir durumdur. Teknoloji çağı içerisinde doğan çocuklarda çağın bir getirisi olarak teknolojik aletlere yönelmelerin olduğu gözlemlenmektedir. Bu yönelmelerin yanlış bir şekilde ve fazla miktarda olması ise, çocuklarda psikolojik ve fizyolojik bazı zararların oluşmasına neden olmaktadır.

Çocukların Telefon Kullanımı Zararlı Mıdır?

Telefonlar, yapıları ve işlemcileri gereği ile oldukça karmaşık bir fonksiyonu olan cihazlar arasında yer almaktadırlar. Bu anlamda çocukların uzun süreli ve yanlış telefon kullanımları, almış oldukları zararların da karmaşık nitelikte olmasına yol açmaktadır. Telefonların kullanımının doğru ve yeterli miktarda olmaması, çocukların psikolojik, sosyal ve fizyolojik olarak kötü etkilenmelerine sebep olmaktadır. Bu sebeple belli bir yaşa kadar telefon kullanımının önlenmesi, belli bir yaştan sonra ise sınırlandırılması gerekmektedir.

Telefon Bagimliliginin Cocuklara Zarari Neler3

Telefon Kullanımının Çocuklara Zararları Nelerdir?

Telefonun çocuklara zararı pek çok yönden incelenebilen bir konudur. Bu anlamda telefonların çocukları kötü anlamda etkiledikleri konular şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Tümör Oluşumu: Telefonlar, radyasyon yayan teknolojik aletler olarak bilinmektedirler. Çocukların uzun süreli telefon kullanımları, bu radyasyondan etkilenmelerine ve bunun sonucunda da beyin hücrelerinin ısınmasına, fonksiyonlarını kaybetmelerine ve ölmelerine neden olabilmektedir. Bu olaylar, beyinde tümör oluşumunun kolaylaşmasını sağlamaktadır.
  • Dikkat Eksikliği: Telefonların yaymış oldukları radyasyonların bir diğer sonucu ise dikkat eksikliğidir. Çocukların telefon ekranında uzun süreli ve yaşına uygun olmayan içeriklere maruz kalmaları; unutkanlık, dikkat eksikliği, bulunulan ortama adapte olamama gibi problemler doğurmaktadır.
  • Davranış Bozukluğu: Çocuklara telefon kullanımı için koyulan kısıtlamaların, çocuklar tarafından aşılmak istenmesi davranış bozukluklarına neden olmaktadır. Aynı zamanda iletişim bozukluğu, ruhsal gerginlik gibi durumların oluştuğu da gözlemlenmektedir.
  • Uyku Düzeni Bozukluğu: Özellikle küçük yaşlardan itibaren telefondan video izleyerek uyuyan çocuklarda ilerleyen yaşlarda uyku bozukluğu görülebilmektedir.
  • Üremeyi Engeller: Telefonların yaymış oldukları radyasyonlar, üreme sistemini olumsuz etkilemektedir. Erkek çocuklarda sperm hasarına, kız çocuklarında ise yumurta hücrelerinin hasara uğramasına neden olmaktadır.
  • Göz Bozukluğu: Uzun süreli ekrana bakan ve telefon ışığına maruz kalan gözlerin yorulduğu görülmektedir. Telefon ekranına bakmak, gözlerin normalden daha az kırpılmasına neden olmaktadır. Bu durum sonucunda ise gözyaşının azalması ve beraberinde göz kuruluğunun oluşması anlamına gelmektedir.
Telefon Bagimliliginin Cocuklara Zarari Neler2

Çocukların Telefon Kullanımından Uzak Durmaları İçin Neler Yapılmalıdır?

Çocuklarda telefon bağımlılığı tedavisi, genellikle psikologlar ya da pedagoglar eşliğinde uygulanması önerilen bir tedavidir. Ebeveynlerin çocukları telefon kullanımından uzak tutmak adına yapması gerekenler ise; çocukların belli bir yaşa gelinceye kadar telefon kullanımından uzak tutulmaları, pedagogların telefon kullanımı için önerdikleri yaştaki çocukların ise bu kullanımlarının sınırlandırılması, çocukların izledikleri ve maruz kaldıkları içeriklerin takip edilmesi, yaşına uygun olmayan içeriklerle karşılaşıldığında uyarılması yer almaktadır. Bu uygulamaların yapılması ile birlikte, çocukların telefon bağımlısı olmalarının ve telefonların zararlarından etkilenmelerinin belirli miktarlarda önüne geçilebilmektedir.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Telefon Bağımlılığının Çocuklara Zararı Neler?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir