Vegan Beslenme Nasıl Yapılır?

Vegan Beslenme Nasil Yapilir

Vegan beslenmesi olarak bilinen beslenme şekli, özellikle son zamanlarda popülerleşen bir beslenme şekli olarak bilinmektedir. Vegan beslenme, hayvansal etleri ve hayvan ürünlerini tüketmeyi tercih etmeyen kişilerin uygulamış oldukları bir beslenme şeklidir. Bu sebeple de tamamen bitkisel kaynaklı bir beslenme olarak bilinen vegan beslenme ile kişilerin uzun süre sağlıklı bir yaşam sürdürdükleri bilinmektedir.

Vegan Nedir, Kime Denir?

Vegan, tercihen ya da bir hastalık durumu oluşması durumunda hayvansal kökenli gıdaları ve hayvan ürünlerini beslenme programı içerisinde dahil etmemeyi seçerek, bu ürünlerin tüketiminde katkı sağlamayan kişiler olarak bilinmektedirler. Vegan beslenmede sadece bitkisel kaynaklı gıdalar bulunmaktadır. Bu beslenme şeklini öneren uzmanlar kadar önermeyen uzmanlar da bulunmaktadır.

Vegan beslenme şeklini tüm hayatları boyunca uygulayan kişilerle beraber, belli dönemlerde detoks yapmak amacı ile uygulayan kişiler de bulunmaktadır. Bitkisel kaynakların ağırlıklı olduğu beslenme şekilleri ile beraber, kişiler kendilerini daha zinde ve sağlıklı hissetmektedirler.

Vegan Beslenme Nasil Yapilir3

Vegan Beslenmesinin Özellikleri Nelerdir?

Vegan beslenmenin en önemli özelliği hayvansal kaynaklı hiçbir ürünün tüketilmiyor olmasıdır. Bu beslenme şeklini benimseyen ve uygulayan kişiler et, süt, yumurta, yoğurt, peynir gibi hiçbir hayvansal kaynaklı gıdayı beslenme programına dahil etmemekteler. Vegan beslenen kişiler süt tüketimlerinde badem sütü, Hindistan cevizi sütü, soya sütü gibi süt çeşitlerini tüketmektedirler. Diyetlerinde tercih ettikleri bitkisel kaynaklı besinler ise, vitamin ve mineral bakımından zengin besinler olmaktadır. Bu sayede hayvansal gıdaların tüketiminden alınamayan besin içerikleri telafi edilmektedir.

Veganlık konusunda akla ilk gelenlerden biri beslenme konusu olsa da vegan yaşam tarzını benimseyen kişiler bu durumu hayatlarının pek çok kısmına yansıtmaktadırlar. Bunlardan biri ürün seçimleri olmaktadır. Veganlar kuş tüyü, hayvan kürkü, ipek, angora, tiftik, yün ve nubuk gibi malzemeleri içeren eşyaları satın almamaktadırlar. Aynı zamanda temizlik malzemeleri, makyaj malzemeleri, kişisel bakımla ilgili malzemeler gibi pek çok kategoride ürünü seçerken, ürünlerin test aşamalarında hayvan deneylerinin kullanılmadığı konusunda bilgi içeren ürünleri tercih etmektedirler.

Veganlar, at yarışı, boğa güreşi, avcılık, sirkler, hayvanat bahçeleri gibi hayvanların eğlence ya da spor amaçlı kullanıldığı etkinliklere de karşı tavır sergilemektedirler.

Vegan Beslenme Nasil Yapilir4

Vegan Beslenme Tarzının Olumlu ve Olumsuz Tarafları Nelerdir?

Vegan diyeti, kişinin yüksek miktarda vitamin ve mineral kaynaklı bitkiler yoluyla beslenmesi ile birlikte pek çok yarar sağlamaktadır. Özellikle vücut sağlığına dikkat eden kişilerin uyguladıkları bilinen vegan beslenme şekli, kişilerin daha zinde ve enerjik hissetmelerine neden olmaktadır. Aynı zamanda vegan diyeti, iç organların daha sağlıklı çalışmasını ve eğer varsa kabızlık, ishal gibi boşaltım sistemi rahatsızlıklarını gidermektedir. Vegan diyetinin zararlı olmadığı, aksine kişilere pek çok fayda sağladığı bilinse de bazı uzmanlar zararlı olabileceğine dair fikirlerini dile getirmekteler. Bu fikirlerin çıkış noktası ise et kaynaklı proteinin bu beslenme şeklinde alınmıyor olması olarak açıklanmaktadır.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Vegan Beslenme Nasıl Yapılır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir