Zorunlu sağlık sigortası, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her bireyin içerisinde yer aldığı bir sağlık güvence sistemidir. Aynı zamanda genel sağlık sigortası olarak adlandırılır. Zorunlu sağlık sigortası, belirli bir yaşına gelmiş ve çalışmakta olan bireyler için yapılır. Bunun dışında kalanlar ise, sağlık sigortası bulunan ve bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişilerdir.
Bu kişiler de zorunlu sağlık sigortasından faydalanır. 18 yaşının üzerindeki her birey için zorunlu sağlık sigortası aktif ve kullanıma hazır hale geliyor. 18 yaşının altındaki bireyler ise kendilerine bakmakla yükümlü olan anne babalarının zorunlu sağlık sigortası üzerinden sigorta kapsamında değerlendiriliyor.
Zorunlu sağlık Sigortası Kapsamı
Zorunlu sağlık sigortası, çalışması sebebi ile bir sosyal güvencesi olmayan kişileri de güvencesi kapsamına alan ve her vatandaşı kapsayan bir sağlık sistemidir. Sağlık sigortası, öncelikle tüm bireylerin sağlıklı olma hallerinin korunması ya da sağlık durumlarının herhangi bir tehditle karşılaşması halinde oluşabilecek masrafları finanse etmek amacı ile tüm vatandaşları kapsayan bir sağlık sistemidir. Bu hizmet, hastane ve yoğun bakım hizmetlerinin tüm süreçlerine katkı sağlıyor.
Sağlık sigortası, tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları içi 2012 yılı itibari ile zorunlu hale gelmiştir. Türkiye sınırları içinde yaşayan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar ise, zorunlu sağlık sigortası kapsamına kedi istekleri doğrultusunda dahi olabiliyor. Bu sistemde, sigorta bedelleri iş verenler tarafından ödenen çalışanların yanısıra, bu kişilerin bakmakla yükümlü oldukları evlatları, anne babaları, eğer çalışmıyor ise eşleri de dahildir.
Zorunlu Sağlık Sigortası Nasıl Yapılır?
Zorunlu sağlık sigortası, Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan tüm vatandaşların, sağlık hizmetlerinden eşit olarak yaralanmasını sağlayan, fırsat eşitliği sunan bir sistemdir. Vatandaşlar, eğer 18 yaşını doldurmuş ve asgari ücretin 1/3 ü üzerinde gelir elde ediyorlarsa, sağlık sigortasından yararlanmak adına prim ödemekle mükelleftirler.
Genel sağlık sigortası, insan hayatını temelde etkileyen ve diğer tüm faaliyetlerin tetikleyicisi olan sağlık için, yaşanabilecek herhangi bir olumsuz durumda tüm vatandaşların eşit şartlarda tedavi görmesini olanaklı hale getirir. Bu durum, aynı zamanda ülkedeki refah seviyesini geliştiren bir durumdur. Zorunlu sağlı sigortası yaptırabilmek için gerekli olan bazı evrakların tamamlanıp başvuru sürecinin bitirilmesi gerekir. Öncelikle genel sağlık sigortası formu doldurulmalıdır. Daha sonra alınması gereken belgeler;
- Kimlik fotokopisi
- Doldurulması gereken formun vergi dairesinde imzalatılması
- Mahalle muhtarının doldurması gereken yerler için yardım alınması
- Doldurulan belgelerin kaymakamlıkta ilgili birime teslim edilmesi
Şeklinde adımlar takip edilerek zorunlu sağlık sigortası işlemi tamamlanabilir. Zorunlu sağlık sigortası yaptırmak günlük hayatta yaşanabilecek tüm olumsuzluklar ve hastalıklar için garantörlük sağlayan bir durumdur. Yaşanabilecek tüm hastalıklar neticesinde, tüm vatandaşlar aynı muamele ve sonuçta aynı ödemelere tabi olur. Bir hastalık sonucu doktor tarafından verilen reçetede yazılan ilaçların önemli bir mali bedeli, genel sağlık sigortasınca karşılanır.