Kocaeli’de, sergi ve galeri salonları ile atölye programları ve bilimsel etkinlikler düzenleyen Kocaeli Bilim Merkezi, ziyaretçilerine çeşitli deneyimler yaşatıyor.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile 18 bin 650 metrekarelik alanda kurulan bu merkez, SEKA Kağıt Fabrikası’nın müzeye dönüştürülmesiyle 18 Nisan 2015’te hizmete girdi.
Açılışından bu yana yaklaşık 2 milyon 100 bin ziyaretçiyi ağırlayan Kocaeli Bilim Merkezi, özellikle gençler ve çocuklar tarafından yoğun ilgi görüyor. Merkez, gelecek neslin bilim ve teknolojiye olan ilgisini artırmayı hedefliyor.
Bilimsel Yöntemler ile Farkındalık Yaratılıyor
Kocaeli Bilim Merkezi Genel Koordinatörü Özcan Sarıca, merkezin bilim, mucit teknolojileri ve proje üretim atölyeleri ile her yaştan insana hizmet verdiğini belirtti. Eğlenceli bilimsel etkinliklerin düzenlendiği merkezi ziyaret edenlerin ilgisinin giderek arttığını ifade etti.
Sarıca, bilim ve teknolojinin daha anlaşılır hale geldiğini aktararak, “Bilimsel yöntemler konusunda farkındalık oluşturuyoruz. Deney ve uygulamalarla katılımcıların meraklarını uyandırarak keşfetmelerini sağlıyoruz. Diğer müzelerden farklı olarak burada dokunmamak yasak. Ziyaretçilerimiz, bilim merkezimizde örneğin ışığın doğasını inceledikleri zaman güneşe farklı gözle bakıyorlar.” dedi.
Çevre illerden gelen ziyaretçilerin de Kocaeli Bilim Merkezi’ni tercih ettiğini dile getiren Sarıca, bu durumun kentte “eğitim turizmi” oluşturduğunu aktardı. Orta Doğu ülkelerinden gelen ziyaretçilerin de merkeze ilgi gösterdiğini belirten Sarıca, “Türkiye ölçeğinde ziyaret edilebilen, yurt dışında işbirlikleri olan bir bilim merkezi haline gelmeyi amaçlıyoruz. Türkiye’de bilim merkezi kültürü son yıllarda olgunlaşmaya başladı. Kocaeli Bilim Merkezi olarak bunun öncüsü ve yol göstericisi olma çabasındayız.” ifadelerini kullandı.
Yeni Bilgiler Edinme Fırsatı
Sakarya’dan gelen 12 yaşındaki Kerem Bayraklı, merkezdeki atölye çalışmalarına katıldığını ve burada vakit geçirmekten memnun olduğunu belirtti. Kerem, “Merkez, yeni şeyler öğrenmemi sağlıyor. Doktor olmak istiyorum. Burada tıpla alakalı bölüm ilgimi çekti. Buradaki bilim araç gereçlerini denedim. Burada yeni bilgiler öğreniyorum, bu belki benim bilim insanı olmama yardım edebilir.” diye konuştu.
Sabahattin İldeş de 5 yaşındaki oğlu Yağız Ali’nin merkeze geldiği için mutlu olduğunu, atölye ve sergi salonlarının çocuğunun ilgisini çektiğini ifade etti.
(Haber Merkezi)