1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Türkiye’den Çip Hamlesi: Ulusal Konsorsiyum Kurulacak

Türkiye’den Çip Hamlesi: Ulusal Konsorsiyum Kurulacak

Türkiye, çip üretiminde tam bağımsızlığı hedefleyen “Ulusal Çip Konsorsiyumu”nu kurarak yerli üretim ekosistemini güçlendirecek.

Türkiye, çiplerin tasarım, üretim, paketleme ve test aşamalarının tamamını yerli olarak gerçekleştirmek amacıyla “Ulusal Çip Konsorsiyumu” kurmayı planlıyor.

Türkiye’nin yarı iletken ve çip teknolojileri alanında güçlü bir konum elde etmesi, “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi” çerçevesinde öncelikli hedefler arasında yer alıyor.

Kamu destekli ulusal bir konsorsiyumun kurulması, Türkiye’nin mevcut çip tasarım yeteneklerinin geliştirilmesi ve çip üretim ekosisteminin büyümesini sağlamayı amaçlıyor.

Bu strateji doğrultusunda, yerli tasarımcılar tarafından ihtiyaç duyulan çiplerin tasarımı gerçekleştirilecek ve Türkiye’de tesisler aracılığıyla seri üretim yapılacak. Kamu alımları bu süreçte destekleyici bir rol üstlenecek.

Yeni Teknolojilere Geçiş

2028 yılına gelindiğinde, 110 nanometre çip üretim teknolojisine geçilmesi planlanıyor. Bu sayede Türkiye, kimlik ve pasaport gibi birçok kritik çipin üretimini gerçekleştirebilecek hale gelecek. Uluslararası iş birlikleri ile 16 nanometre çip üretim hattının kurulması ve yüksek teknolojili çiplerin yerli üretimi hedefleniyor.

Önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye’deki çip üretim ekosisteminin gelişmesi, yerli tedarikçi sayısının artması ve yetişmiş insan kaynağının çoğalması bekleniyor. Ayrıca, nükleer, biyoteknoloji ve petrokimya gibi stratejik alanlarda da benzer konsorsiyumların kurulması öngörülüyor.

Yerli Çip Üretimi için AR-GE Projeleri

Yerli çip üretimine yönelik kapsamlı AR-GE projeleri hayata geçirilecek. Bu girişimlerin, Türkiye’nin teknolojik bağımsızlığını güçlendirmesi ve küresel yarı iletken pazarındaki rekabet gücünü artırması planlanıyor. Yerli ve uluslararası tedarik zinciri ortaklıkları, stratejik ham maddelerin güvenli ve sürdürülebilir tedarikini sağlamak amacıyla kurulacak.

Ayrıca, TÜBİTAK BİLGEM ve Tümdevre Tasarım ve Eğitim Laboratuvarı (TÜTEL) tarafından oluşturulacak “Aviyonik Bileşen Tümdevre Tasarım ve Test Altyapısı”, Türkiye’nin yüksek teknolojili savunma sanayisi projeleri ile uzay teknolojilerinde önemli bir rol oynaması bekleniyor.

Kritik Alanlarda Yerli Geliştirme

TÜBİTAK BİLGEM bünyesindeki Yarı İletken Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı (YİTAL) ve ODTÜ Mikro Elektronik Mekanik Araştırma ve Uygulama Merkezi (MEMS) gibi kuruluşların yanı sıra, ASELSAN Bilkent MikroNano AŞ de çip tasarımı ve üretimi alanında faaliyet gösteriyor. HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı çerçevesinde ise yarı iletken sektörüne 5 milyar dolarlık bir destek bütçesi ayrıldı ve bu bütçe ile 65 nanometre veya daha ileri teknolojide yıllık en az 1 milyon çip üretimi hedefleniyor.

Çip değer zincirini oluşturan unsurlar, ingot, wafer, test ve paketleme gibi yatırımlar da destekleniyor. Uygulamaya Özel Tümleşik Devreler (ASIC), Alanda Programlanabilir Kapı Dizileri (FPGA) ve Grafik İşlemci Birimleri (GPU) gibi alanlarda özgün teknolojilerin geliştirilmesi planlanıyor.

2023 yılında entegre devre tasarım kabiliyetinin geliştirilmesine yönelik projelere destek sağlanarak, elektrikli araçlar için izolasyon çipi ve beyaz eşya sektörüne yönelik mikrodenetleyici projeleri üzerinde çalışmalara başlanmıştır.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’den Çip Hamlesi: Ulusal Konsorsiyum Kurulacak
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir