1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Damla Sulama Faydaları Neler?

Damla Sulama Faydaları Neler?

Damla Sulama Faydaları Neler

Sık sık ve azar azar sulama sistemi olarak bilinen damla sulama, günümüzde giderek yaygınlaşan bir sistemdir. Damla sulama sistemi sayesine iş gücünden tasarruf etme, zaman ayarlı olarak sulama yapabilme gibi pek çok işlemin gerçekleştirilmesi sağlanabilmektedir.

Damla Sulama Sistemi Nedir?

Damla sulama sistemi, suyun bitkilerin köküne doğrudan ve damlacıklar halinde verilmesi işlemine denilmektedir. Normal sulama sistemlerine göre çok daha fazla miktarda yarar sağlayan damla sulama, pek çok çiftçinin tercihi olmaktadır. Damla sulama sisteminde su basıncının çok düşük tutulduğu ve suyun çok az miktarda fakat sık sık bitki köklerine verildiği görülmektedir. Bu sayede iş gücünün en az düzeyde tutulması ve sulamadan en yüksek verimin alınması sağlanmaktadır.

Damla Sulama Faydaları Neler3

Damla sulama tekniği, önceleri sadece seralarda kullanılsa da günümüzde açık alanlarda da çok fazla miktarda kullanıldığı görülmektedir. Damla sulama tekniğin kullanılması için dağıtıcı damlalık, su deposu, damla sulama sistemi borusu ve sulama suyu filtrelerinin gerekli olduğu bilinmektedir. Bu malzemelerin kullanımı ile kurulan damla sulama sistemlerinde hem enerji tüketimi hem de mahsul üretimi bakımından çok fazla sayıda yarar elde edilmektedir.

Damla Sulama Sistemi Yararları Nelerdir?

Damla sulama yararları, pek çok nedene bağlı olarak gelişebilmektedirler. Bu anlamda görülen yararların bazıları şunlardır;

  • Gün içerisinde herhangi bir saat diliminde sulama yapılabilmesi, damla sulama sistemi ile sağlanabilmektedir. Aynı zamanda sistem, rüzgâr hızına bağlı olarak da değişim göstermemektedir.
  • Düşük basınç kullanılması nedeni ile, enerjiden tasarruf sağlanmaktadır.
  • Ekinlerde görülen stres durumu, daha sık fakat daha az sulama sayesinde azaltılmaktadır.
  • Mahsullerin daha erken yetişmesi sağlanmaktadır.
  • İş gücünün azaldığı, dolayısıyla fazladan çiftçi alımının da aynı oranda düştüğü ve bu duruma bağlı olarak da giderlerin azaldığı görülmektedir.
  • Normal şartlarda gerçekleşen sulamalarda, suyun bir kısmı buhar olmaktadır. Damla sulamada bu durumun yaşanmaması nedeni ile, su tasarrufunun öne çıktığı görülmektedir.
  • Gübre ve ilaçlamalardan daha yüksek verim elde edilmektedir.
  • Erozyon ve toprak kaybının önlenmesi sağlanmaktadır.
  • Düzenli ve aralıklı olarak gerçekleşen sulama sayesinde, ekinlerin daha düzenli olarak büyüdükleri gözlemlenmektedir.
  • Damla sulama sistemlerinin; mevsime, toprak yapısına, gübre kullanımına göre özelleştirilebilmesi, sulama uygulamasından yüksek verim alınmasını sağlamaktadır.
Damla Sulama Faydaları Neler2

Damla Sulama Sistemi Nasıl Uygulanmaktadır?

Damla sulama kullanımı, belirli kurulum aşamalarının gerçekleştirilmesi ile sağlanmaktadır. Öncelikli olarak arazinin durumuna, su kaynağına, toprağın yapısına ve yetiştirilecek bitki türüne göre proje hazırlanması gerekmektedir. Hazırlanan projeler, belirli yöntemler ile kullanılabilmektedir. Damla sulama borularının serilmesi, filtre sistemlerinin kurulması, ana hat ve submain borularının montajının tamamlanması ve ardından sisteme suyun verilmesi, damla sulama sisteminin kurulum aşamaları arasında yer almaktadırlar. Bu aşamaların tamamlanmasının ardından sulama sisteminin eksiksiz çalıştığı ile ilgili kontrollerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Kontroller sonucunda bir hatanın olmaması durumunda ise, sulama sistemi kullanıma açılmaktadır.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Damla Sulama Faydaları Neler?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir