Greenpeace, çevre sorunlarına karşı kamuoyu oluşturan ve çeşitli çalışmalar yürüten bir çevre örgütü olarak bilinmektedir. Bu kapsamda Greenpeace’in çevreye karşı işlenen suçları kamuoyuna bildirmek, eylemler düzenlemek, bu suçlara karşı farkındalık oluşturmak gibi işlevleri de bulunmaktadır. 1971 yılından itibaren işlev gören çevre örgütü, günümüzde de bu işlevselliğini sürdürmektedir.
Greenpeace Nedir?
Greenpeace, çevre sorunlarına karşı çözümlerin yaratılması adına kamuoyunun bilgilendirilmesini hedefleyen bir çevre örgütüdür. Greenpeace örgütünün çevre sorunlarına ve katliamlarına karşı çalışmalar yürüttüğü ve çözümler ürettiği de bilinmektedir. Greenpeace’in yapmış olduğu uygulamalar arasında; çevre katliamlarına karşı eylemlerin düzenlenmesi, lobi faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi, etkinlikler yapılması ve bu çalışmaların basın ile kamuoyuna sunulması yer almaktadır.
Greenpeace temsilcilerinin çevre sorunları ile ilgili düzenlemiş oldukları eylemler, sosyal medyada sıklıkla görülmektedir. Bu sayede pek çok çevre katliamının önüne geçen Greenpeace eylemcileri, yaklaşık 46 yıldır bu anlamda işlev göstermektedirler. Greenpeace’in dünya genelinde sahip olduğu destekçi sayısının 3 milyonu aştığı ve giderek de artmaya devam ettiği görülmektedir.
Greenpeace Nasıl Kurulmuştur?
Greenpeace kuruluşu, 1971 yılına dayanmaktadır. Greenpeace kurucu isimleri arasında ise; Bob Hunter, David McTaggart, Dorothy Stowe ve Irving Stowe yer almaktadır. Greenpeace’in ortaya çıkmasına neden olan olayın ise, nükleer deneme çalışmaları olduğu bilinmektedir. Greenpeace’in ortaya çıkışı sırasında kurucu isimlerin ayrı ayrı işlevlerinin olduğu görülmektedir. Bob Hunter, Greenpeace eylem tarzının ortaya çıkmasını sağlayan isim olarak bilinmektedir. David McTaggart, Greenpeace’in ilk yelkenlisinin sahibi olmakla birlikte, girişimciliği ile örnek olan bir isim olarak öne çıkmıştır. Dorothy ve Irving Stowe çifti ise, nükleer deneme alanına girmeleri ile bilinmektedirler. Bu isimler, Greenpeace’in ilkelerinin oluşma evresinde de rol oynamışlardır.
Greenpeace’in Türkiye’ye ise ilk kez 1992 yılında girdiği bilinmektedir. Türkiye’ye girmesinin ardından ise, çevre kirliliği, nükleer silahsızlanma, deniz kirliliği gibi alanlarda işlevini sürdüren Greenpeace’in Türkiye temsilcisi bulunmamaktadır. Fakat pek çok ilde Greenpeace destekçilerinin olduğu bilinmektedir. Greenpeace’in günümüzdeki merkezi ise, Amsterdam’da yer almaktadır. Greenpeace başkanının ise Dr. Kumi Naidoo olduğu bilinmektedir.
Greenpeace’in Misyonu Nedir?
Greenpeace’in amacının, gezegenin tamamında yaşamın desteklenmesinin sağlanması olduğu bilinmektedir. Bu anlamda Greenpeace’in hedefleri arasında; çevre suçlarının işlenmemesi, dikkat çekici ve bilgilendirici eylemlerin yapılması, kamuoyuna çevre sorunları ile ilgili bilgilendirmelerin yapılması yer almaktadır.
Greenpeace yapısında politik ve ticari menfaatler yer almamaktadır. Bu sebeple de şirketlerin, hükümetlerin, siyasi partilerin yapmış olduğu bağışlar kabul edilmemektedir. Tamamen bireysel maddi destekle yürütülen faaliyetler, kamuoyunun da desteği ile birlikte amaçlarına ulaşmış olmaktadırlar.
Bu anlamda Greenpeace görevleri ve misyonu içerisinde yer alanların; küresel çevre sorunlarının ortaya çıkarılması, bağımsız kampanyalar yürütülmesi, biyoçeşitliliğin korunması, silahsızlanmaya destek verilmesi, deniz, okyanus, toprak, hava ve su kaynaklarının korunması, gelecekte ortaya çıkabilecek çevre sorunlarına karşı bilgilendirmelerin yapılması, olduğu görülmektedir.
(Haber Merkezi)