Halı saha, futbol oynanması, ticari amaç güdülmesi ya da antrenmanların yapılması amacı ile yapılan sahalara verilen isimdir. Halı sahaların yapımı sırasında dikkat edilmesi gereken pek çok nokta bulunmaktadır. Bu noktalara dikkat edilmesi halinde, amaca uygun olarak üretilen halı sahaların ortaya çıktığı görülmektedir.
Halı Saha Nedir?
Futbol oynanması, antrenmanların yapılması ya da ticari olarak kullanılması için çimden oluşan sahalara, halı saha denilmektedir. Halı sahaların yapımlarının tercih edilme nedeni olarak, uygun bir fiyatla yapılabilmeleri ve yüksek getiriye sahip olabilmeleri gösterilmektedir. Halı saha yapımı için hem suni çim hem de gerçek çim kullanılabilmektedir. Halı saha maliyetleri ise, kullanılan çime, sahanın büyüklüğüne, açık ya da kapalı olmasına göre değişebilmektedir.
Halı sahaların her mevsim kullanıla bilinmesi ve avantajlı olması nedeni ile daha çok suni çim tercih edilmektedir. Halı saha yapımı sırasında dikkat edilmesi gereken noktaların uygulanması ile birlikte, sahalarda sakatlıkların yaşanmasının önüne geçilmektedir.
Halı Saha Nasıl Yapılır?
Halı saha yapımı için farklı aşamalar gerekmektedir. Halı saha yapımına başlanmadan önce, sahanın yapılması istenen arazinin ve sınırlarının belirlenmesi gerekmektedir. Bu işlemlerin yapılmasında çoğunlukla harita mühendisleri ve teknisyenler görev almaktadırlar. Arazinin seçilmesi ile birlikte yapılacak olan boyutlara göre işaretler konmaktadır.
Arazinin belirlenmesi ve sahanın konumlanacağı yerin işaretlenmesinin ardından kazı çalışmalarına başlanmaktadır. Kazı çalışmalarında amaç, zeminin düzleşmesidir. Aynı zamanda bu aşamada saha altına yerleştirilen drenaj kanalları da açılmaktadır. Sonrasında ise sahanın etrafına sınır duvarlarının örülmesi gerekmektedir. Drenaj kanallarının açılması, halı sahaların yağmur altında su baskına uğramaması için büyük önem taşımaktadır.
Drenaj kanallarının kurulmasının ardından dolgulama işlemi yapılmaktadır. Dolgulama işleminin ardından oluşabilecek olan çıkıntıların giderilmesi adına dolgu törpüleme işlemi yapılmaktadır. Düz bir zeminin elde edilmesinin ardından ise, sıkıştırma işlemi uygulanmaktadır. Sonrasında ise halı saha yapımı sırasında en önemli nokta olan zeminin yapımına geçilmektedir. Halı sahanın zemini incelenmeli ve hiçbir pürüzün bulunmaması halinde suni çim uygulaması başlamaktadır. Sentetik çimlerin seriminin tamamlanmasının ardından çizgi bölgelerinin kesilmesi ve beyaz sentetik çimlerin o bölgelere serilmesi gerekmektedir. Son olarak ise, kum ile çimlerin üzerinden geçilmelidir. Bu sayede kumun sentetik çimin dibine geçmesi sağlanmaktadır.
Halı Saha Çeşitleri Nelerdir?
Halı saha çeşitlerinin üç ana kategori üzerinde toplandığı görülmektedir. Bu çeşitler; profesyonel suni çim halı sahlar, açık halı sahalar ve kapalı halı sahalar olarak bilinmektedir. Profesyonel suni çimden yapılan halı sahalar, futbol müsabakalarının yapılması amacı ile kurulmuştur. Açık ve kapalı halı sahaların ise daha çok ticari amaçlar ile yapıldıkları bilinmektedir. Bu halı saha çeşitlerinin de kendi aralarında kullanılan malzeme çeşitlerine göre gruplara ayrıldıkları görülebilmektedir. Bu duruma örnek olarak, halı saha çimi çeşitleri ve kaplama malzemesi çeşitleri verilebilmektedir.
(Haber Merkezi)