Kazakta tüylenme oluşumu, sıklıkla karşılaşılan bir sorun olarak bilinmektedir. Kazakların kullanımına her ne kadar dikkat edilse de bazı durumlarda tüylenme problemi oluşabilmektedir. Bu durum, kazakların yanlış şekilde temizlenmesi ve kullanılması sonrası oluşabilmektedir. Kazaklardaki tüylenmenin giderilmesi adına da geliştirilmiş pek çok yöntem bulunmaktadır.
Kazaklar Neden Tüylenir?
Bazı durumlarda kazaklarda tüylenme görülebilmektedir. Kazaklarda oluşan bu tüylenme problemi, eskimiş gözükmelerine neden olabilmektedir. Kazakların henüz yeni alınmış olmalarına rağmen eskimiş gözükmeleri, bu tüylenme probleminin giderilmesi adına yöntemlerin aranmasına yol açmaktadır. Bu anlamda özellikle kadınların kazaklarda oluşan tüylenme problemine çözüm aradıkları ve bu problemin oluşmaması adına yöntemler geliştirdikleri görülmektedir.
Kazaklarda tüylenme, kazağın ipliklerinin ya da yünlerinin çok fazla sürtünmesi nedeni ile oluşmaktadır. Bu nedenle de tüylenmelerin ilk görüldükleri yerler dirsek ve kol bölümleri olarak bilinmektedir. Kazakların seyrek dokunmuş olması ve tüylenmeye müsait iplik türlerinden yapılmış olmaları, daha kolay tüylenmelerine neden olmaktadır. Bu nedenle de sık dokumalı kazakların tercih edilmesi önerilmektedir.
Kazaklarda görülen tüylenme probleminin önüne geçmek adına temizlenme aşamalarına dikkat edilmelidir. Kazakların çamaşır makinesi çok doluyken yıkanmaması ve yünlülere uygun bir program tercih edilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda dirsek ve kol bölümlerinin mümkün mertebe masa gibi yerlere dayanmaması da önerilmektedir. Bu sayede kazakların tüylenme sürelerinin uzadığı görülmektedir.
Kazakların Tüylenmemesi İçin Neler Yapılabilir?
Kazakların sürekli olarak sürtünmeye maruz kalmaları, tüylenme oluşumunun başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle de tüylenmenin azaltılması adına sürtünmenin de azaltılması gerekmektedir. Kazakların giyilme sürelerinin azaltılması, dirsek ve kol bölümlerinin masa gibi yerlere sürtülmemesi gerekmektedir. Kazakların dışarı giyildikleri süreden sonra eve gelindiğinde kazağın çıkarılması önerilmektedir. Bu sayede kazağın daha az sürtünmeye maruz kalması sağlanmaktadır.
Kazakların tüylenmemesi adına kuru temizlemeye verilmeleri ya da elde yıkanmaları önerilmektedir. Çamaşır makinesi içerisinde çok sayıda çamaşır olduğu zamanlarda, kazaklar yıkanmamalıdır. Kazakların makine içerisinde fazlaca temas etmeleri, tüylenmelerine sebep olmaktadır. Aynı zamanda kazakların, çamaşır makinesinin yünlüler için uygun olan programlarında yıkanmaları önerilmektedir.
Kazaklarda Oluşan Tüylenme Nasıl Geçer?
Kazaklarda tüylenme nasıl geçer sorusuna cevap olarak pek çok farklı yöntem verilebilmektedir. Kazaklarda oluşan tüylenme problemi için öncelikli olarak jilet kullanıldığı görülmektedir. Kazaklarda oluşan tüylenmeler, bir jilet yardımı ile giderilebilmektedir. Kazağın jiletlendiği sırada gerdirilmesi önerilmektedir. Bu sayede kazağın ipliklerinin kesilme ihtimali azaltılmış olmaktadır. Kazaklarda oluşan tüylenmelerin giderilmesi adına başvurulan bir diğer yöntem ile koli bandı kullanımıdır. Koli bandının belli bir miktar uzunluğunda kesilerek kazağın üstüne yapıştırılması ve çekilmesi gerekmektedir. Bu sayede kazağın üzerindeki tüyler, koli bandında toplanmaktadır. Aynı zamanda piyasada çok fazla sayıda kıyafet tüyü temizleme ürünü bulunmaktadır. Tüy temizleme aletlerinin satın alınması ve kullanılması ile birlikte kazaklarda oluşan tüylenme problemi giderilebilmektedir.
(Haber Merkezi)