Vinç Operatörü Nasıl Alınır? Aylık Maaşları Ne Kadar?

Vinc Operatoru

Vinç operatörü, genellikle sanayilerde, inşaat alanlarında, demir yollarında ve arazi alanlarında çalışmaktadır. Bu alanlarda çalışan vinç operatörleri, kaldırılması güç olan nesneleri bir yerden bir yere taşımak ile görevlidirler. Bu anlamda vinç operatörü olmak isteyen kişilerin gerekli bazı özelliklere sahip olmaları gerekmektedir.

Vinç Operatörü Nedir?

Vinç operatörleri daha çok sanayi ve inşaat alanlarında çalışan, bu alanlardaki kaldırılması güç yükleri taşıyan kişilerdir. Vinç operatörleri daha çok arazi koşulları altında çalışmakta olup, bu alanlardaki ağır yükleri taşımak, gerekli yerlere götürmek ve konumlandırmakla görevli tutulmaktadırlar.

Vinc Operatoru3

Vinç operatörü olmak isteyen kişilerde bazı özelliklerin arandığı görülmektedir. Bu durumun nedeni olarak ise, vinç kullanımının zorlu şartlar altında gerçekleşmesi ve bu şartlara uyum sağlayabilecek kişilerin de belirli özellikleri barındırmaları gösterilmektedir. Bu anlamda vinç operatörü olmak isteyen kişiler için; yaş sınırı, ehliyet, sağlık kontrolleri gibi bazı aşamaların yer aldığı görülmektedir.

Vinç Operatörü Nasıl Olunur?

Vinç operatörü olmak isteyen kişilerin öncelikli olarak vinç operatörlüğü kursu veren kurumlara başvuru yapmaları gerekmektedir. Kişilerin bu kurslara başvurularını yaparken bazı sağlık koşullarını ve yaş kısıtlamasını da karışılıyor olmaları gerekmektedir. Vinç operatörlüğünün yapım aşamasında ilk sırada ehliyet alımı gelmektedir. Bu anlamda vinç operatörlerinin ehliyetlerini alabilmeleri için bu eğitimi veren kurslara yazılmaları gerekmektedir.

Vinç operatörlüğü eğitiminin teorik ve uygulamalı kısımlarını başarı ile tamamlayan adaylar, bu ehliyete sahip olmaktadırlar. Aynı zamanda vinç operatörü ehliyeti alımı sırasında, kişilerin bu işi yapabileceklerine dair bir psikotekni raporu da bulundurmaları gerekmektedir.

Vinç operatörleri, uzun bir süre bir kulenin başında tek başlarına çalışabilmektedirler. Bu sebeple vinç operatörlerinin bazı psikolojik ve fiziksel testleri geçmiş olmaları gerekmektedir. Vinç operatörleri, yapacakları bir hatanın sonucunda büyük felaketlere yol açabilmektedirler. Psikolojik ve fizyolojik testlerin istenmesi bu sebeple de büyük önem taşımaktadır.

Vinç operatörü olmak adına gerekli şartları sağlayan ve eğitimlerini başarı ile tamamlayan kişiler, belgeleri ile birlikte bir emniyete başvurarak vinç operatörü ehliyetlerini alabilmektedirler. Bu aşamadan sonra kişilerin vinç operatörü olarak işe başlamaları görülebilmektedir.

Vinc Operatoru2

Vinç Operatörü Olma Şartları Nelerdir?

Vinç operatörü olmak isteyen kişilerde bazı şartlar aranmaktadır. Şartların firmadan firmaya değişiklik gösterebildiği bilinse de genel anlamı ile bazı maddelerin öne çıktığı görülmektedir. Bu maddeler şu şekilde sıralanabilir;

  • Vinç operatörlerinde aranan ilk şart, ehliyetlerinin olmasıdır. Aynı zamanda vinç operatörlerinin çalışacakları yüksekliğe göre bir tecrübeye sahip olmaları da aranmaktadır. Bu anlamda daha önce çalışacağı yükseklikte deneyimi olmayan vinç operatörleri, yardımcı operatör vasfı ile işe alınabilmektedirler.
  • Vinç operatörlerinin yalnız çalışabilme psikolojisine sahip olmaları gerekmektedir.
  • Yükseklik korkusunun olmaması, yaş sınırının altında bulunmaması, sağlık problemine sahip olmaması da bir vinç operatöründe aranan özellikler arasında bulunmaktadır.

Tüm şartları sağlayan ve işe başlayan kişiler, 2024 yılında belirlenen ortalama vinç operatör maaşları bakımından ayda 50.000 TL kadar kazanabilmektedirler. Bu oran, kişinin deneyimin eve çalıştığı sektöre göre değişiklik gösterebilmektedir.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Vinç Operatörü Nasıl Alınır? Aylık Maaşları Ne Kadar?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir