Arkut Kavacığın Düz Millet Bahçesi Esentepe
Arkut veya Esentepe eteğinden baktığımızda terminalin güneyinde D100 karayolu ile Yüksek okul yolu arasında kalan bölgede Ankara istikametine doğru olan bölgenin ağaçlarla kaplı bir alan olduğu görülür. Aslında 90’lı yıllara kadar evlerimizin çoğu çeşitli meyve ağaçları ve güllerle donanmış bahçeler içinde idi. Lakin günümüzde nasılsa saklı kalmış bir iki bahçe dışında Esentepe gibi şehrimizi güzelleştiren ağaçların olduğu Orman İşletmesi ve lojmanlarının da bulunduğu bu yeşil alan kaldı.
Bir iki yıl önce buranın Millet Bahçesi Mesire alanı haline getirileceği duymuş, böyle bir yerin şehrimiz için gerekli olacağını düşünmüştüm. Şehirlerin yaşaması için ekonomik gelişme yanında halkın bu tür alanlara da ihtiyacı vardı. Çok yıllar önce buraya yakın olan Orta Mahalle ve Demirciler Mahallesi kadınlarının yürüyerek gidip, yanlarında götürdükleri ekmek aşı, bulgur pilavı veya bahçelerdeki fırınlarda yaptıkları pideleri ağaçların gölgesinde yedikten sonra, el işlerini yaparak sohbet ettiklerini, çocukların lojmanlardaki arkadaşları ile yeşillikler içinde oynadıklarını hatırlarım.
Eski fotoğraflarda Arkut Etekleri, Keçi kalesi’nin şehrimize bakan yamacının ve Kavacığın Düz’ün ağaçtan yoksun çıplak alanlar olduğu görülür. Şehrimizin ortasından akan Dayıoğlu deresinin de her yağmur yağışında sık sık taştığını, D100 alt geçidinin tıkanmasıyla Terminal bölgesinde gölet oluştuğunu bilirim. Bilhassa 80’li yıllardan itibaren yapılan ağaçlandırmalar sonrası şehrin kuzeyi ve batısının tamamen ormanlık alan haline dönüşmesiyle sel olayları da nadir görülmeye başlamıştı. Daha önceki yıllarda ağaçlandırılıp şimdi orman haline dönüşen ve Esentepe mesireliğine alternatif olabilecek Kavacığın Düz de şehrimize güzellikler katan bir yer olmuştu. Ağaçlandırma için Orman İşletmesine ve uygulamada emeği geçen o yılların öğrencilerine tüm Geredeliler teşekkür borçludur.
Yeşil alan, ağaç, orman gibi unsurların üzerinde ısrarla durmamın sebebi güzel görüntü yanında, canlıların yaşaması için gerekli oksijenin üretim yeri ve hayat zinciri için yaşam alanları olmasıdır. Şükür ki şehrimiz ormanla iç içe. Belki biz çok fark etmiyoruz ama şehrimizin havasını onlar temizleyip nefes almamızı sağlıyorlar. Bilhassa bu yıl yaşadığımız aşırı sıcaklara şehirde bahçelerin yerine inşa ettiğimiz beton binalardan yansıyan sıcaklığın katkısını hissetmişizdir. İşte bu yüzden de düzenlenmekte olan Orman İşletmesi Millet Bahçesinin taşlaşmadan, ihtiyaçlar için gerekli yapıların abartılmadan yapılmasıyla yeşillikler içinde kurulması temennimdir.
Belediyeye ait mesire yeri olan Gerede’nin vazgeçilmezi Esentepe’miz için geçmişteki uyarılar belki duyulmadı veya anlaşılmadı. Olsun, ben bir Geredeli olarak atalarımdan tertemiz korunmuş aldığım, bizlere Allah’ın ikramı bu eşsiz tabii yapıyı korumayı, yine rahmetli Barış Manço’nun ”Altı çim üstü çam böyle bir alanı başka hiç bir yerde bulamazsınız, siz hiç burada sabah namazı sonrası çamların huzur veren fısıltısında kuş seslerini dinlediniz mi?” diye bizzat kendisinden dinlediklerimi de nasıl kulak ardı ederim, bunun için yine yazıyorum. Mangal dumanlarıyla, eksoz gazlarıyla, insanların hoyratça kullanımlarıyla Esentepe maalesef gelecek kaygısı yaşamaya devam ediyor. Kaybetmemek için ne yapmalıyız diyebilenlere…
Kalın sağlıcakla…
Bu yazı dizisinin sonu.
Gerede’ye Bakış 2023 -5-
Gerede’ye Bakış 2023 -4-
Gerede’ye Bakış 2023 -3-
Gerede’ye Bakış 2023 -2-
Gerede’ye Bakış 2023 -1-
Hocam merhaba.Gerede ile ilgili yazı serinizi keyifle okudum.Bilgi ,gözlem ve etnografik temellerle oluşturulmuş bir yazı dizisi.Her kelimesinden her cümlesinden deneyim ve tecrübe damlıyor.İyiki siz gibi eğitimcilerimiz var.Selamlar kendinize iyi bakın.