ABD’de sağlık sistemi ne kadar sağlıklı?
ABD ve ülkemizde geçmiş ve günümüzde yaşanan örnekler.
Yazacaklarım ABD’nin Ohio, Tennessee, Massachusetts eyaletlerinde bazı şehirlerdeki gözlemlerime dayanmaktadır. Farklı yerlerde farklı uygulamalar olabilir.
Amerika’ da sağlık problemi yaşarsanız ne olur?
Cevap kolay, bir sağlık kuruluşuna gidersiniz. Sağlık personeli ile hekimler gerekli ilgiyi gösterip, tıbbın gelişmiş imkânlarını kullanarak hastalığınızı tedavi eder sizi sağlığınıza kavuştururlar. Sağlık sigortanız varsa yüz – iki yüz dolar veya biraz fazla katkı payını cebinizden öder, sağlığınıza kavuşmuş olarak rahatlarsınız. Sonra ilaçlarınızı da yine sigortanız kapsamında eczaneden alırsınız.
Her şey normal değil mi? Sistem çalışıyor, tedaviler özenle uygulanıyor. Doğru mu acaba? Tabi aynanın öteki yüzünü de görmek lazım.
Yakın zamanda aldığım bilgiye göre Harvard Üniversitesi Massachusetts General Bringham Newton-Wellesley Hospital Kadın Doğum bölümünde çalışan beş hemşirede henüz sebebi bilinmeyen beyin tümörünün ortaya çıkması sistemin nasıl çalıştığını düşündürmez mi? https://www.instagram.com/reel/DICzHMWMKgF/?igsh=OTRmYXIxOGZmMDYy
Gittiğiniz sağlık kuruluşu veya hastane size hemen ilgi gösterir mi bilmem, benim şahit olduğum sağlık kuruluşlarında tıbbın gelişmiş teknolojik imkânları dışında hiç de öyle her şeyin kolay ve rahat olduğunu görmedim. Acil servisler dışında randevulu muayene olmanız da doktorun zamanına bağlı, hastane randevu isteğinize kendi zamanlamasıyla cevap verebilir. Tabi ekonomik olarak güçlüyseniz, işinize bağlı sağlık sigortanız yüksekse muayene uygulamaları dışında sıkıntı çekmeyebilirsiniz.
2015’te gözlemlediğim Ohio Clevland’daki gözlemlerimi günümüzle karşılaştırmak düşüncesiyle özetliyorum.
Tıbbi Biyolojik araştırma laboratuarlarının çalışma ortamının imkân ve mükemmelliğini gördüğüm Case Western Reserve Üniversitesi ve Cleveland State University (CSU) üniversitesi ile Kent State üniversitesi Amerika ve dünya çapında isimlere sahip. Amerika’da gerçekleştirilen ilk yüz nakli ameliyatının yapıldığı Cleveland Clinic’in birçok yerde bölümlerini görünce hastane hakkında burada edindiğim bilgi dışında yaptığım araştırmada bazı başarılı Türk doktorlarının çalışmalarıyla isim yaptıkları bilgisini buldum. Cleveland Hastanesine dünyanın her yerinden tedavi olmak için geliyorlarmış. Eski maliye bakanı merhum Kemal Unakıtan gibi devlet büyüklerinin geldiği hastaneler ünlü imiş. Yine çok ünlü olan kadın doğum ve çocuk hastanesine Türkiye’den de gelen ünlüler ve bazı aileler varmış.
2015’te hastanelerdeki mükemmelliği verilen hizmet kalitesiyle karşılaştırdığımda çok olumlu şeyler öğrenmemiştim. Tedavi giderleri bize göre uç noktada pahalı ve klinik muayeneleri ihtimamlı değildi. Bir gribal tedavide sıradan, özensiz bir muayene için 70-80 USD ödemek zorunda kalıyordunuz. Sağlık giderleri orta halli ve düşük gelirliler için pek uygun değil, hastaneler sanki yüksek gelirliler için var gibiydi.
Yine o tarihte bir şey daha vardı ki çok ilginç. Hemen her büyük markette bazı antibiyotikler, ağrı kesiciler, mide ilaçları gibi reçete gerektirmeyen her türlü ilacı bulup alabiliyordunuz. Bilhassa ağrı kesicilerin uyuşturucu kullanımının yaygınlığının sebeplerinden biri olabilir diye düşünmüştüm. Marketlerden birinin içinde sağlık odası şeklinde bir bölümde ücretsiz kulak işitme testi de yapılıyordu. Yine marketlerin çoğunda numaralı gözlükler çok ucuza satılıyor. Bunlar kalitesine göre 1USD den 40-50 USD’lere kadar değişiyordu.
ABD’de sağlık sektöründe 2015’ten günümüze büyük değişmeler olmadığını, 2024-25 Boston gözlemlerim tekrar doğruluyordu. Dışarıdan bakıldığında ABD süperdir! Hani ne derler: “Davulun sesi uzaktan hoş gelir.”
Devam edecek…