Bir yönetim danışmanlığı firması (mercer) dünya şehirlerini yaşam kalitesi açısından sıralamış. 1. Sıraya Avusturya-Viyana, ilk onda 7 Avrupa şehri. İstanbul 122. Sırada ve Bağdat son sırada yer almıştır.
Değerlendirme şehrin mimarisi, estetiği, havası, suyu, yeşil alanları, temizliği, kafe kültürü, sarayları, kültür sanat hayatı, turizm cazibesi… Baz alınarak yapılmış.
İlçemizi öylesine gözden geçiriverelim.
Eski Gerede’nin bahçe içindeki iki-üç katlı kıbleye yönelmiş evlerinin bir estetiği bir ve mimarisi vardı. Onlar yıkıldı ve büyüklü küçüklü beton binalar yapıldı. İmar bulunmadığından estetik ve mimari güme gitti. Başta Esentepe sonra yaylalarımızla yeşil alandan tam not alırız. Suyumuz iyi. Havamızda yazları çöplük kokusunun gölgesi var. Sarayımız olamamış ama keçi kalemiz var. Kafe kültürünün alt versiyonu, erkeklere adım başı kahvehanelerimiz bulunmakta.
Bence kanamalı iki unsurumuz var. İlki temizlik ikincisi trafik sorunu. Düzeltebiliriz. Kapalı mekanlarda sigara yasağı örneğinden yola çıkalım. Yasak ilkten tepki almıştı ama sonradan benimsendi. Düzenlilik enerji ister. Bastıracaksın. Kovalayacaksın. Göz yummayacaksın. Her kapının önüne çöp bırakılmamalı. Belediyece planlanan belli noktalara yeterli konteynır konulup çöpler bunların içine attırılmalı. Görevli yada gönüllü kamera ve mobese kayıtları devreye sokularak aksine hareket edenler, çevreye muhalefetten mahkemeye verilmeli. Birkaç can yakılmasından sonra bakınız nasıl düzelecektir. Aynı uygulama piknik yerlerinde yapılabilir.
Trafikteki sorunumuz temeldeki plansızlık. Dar cadde ve sokaklar ve buralarda park konusunu halletme mecburiyeti. Yine de karmaşanın önüne geçilebilir. Emniyetimiz duraklama park ihlalleri konusunda bir sıkılasa hemen düzelir. Ama hem önlerini keser, hem de yakınırız.
Hedefimiz medeni alemin listeleri olmalı.