Bolu’nun Gerede ilçesine ait geleneksel bir yemek olan Kedi Batmaz; mısır unu, su, tuz ve keş peyniri ile yapılan, hafif ve lezzetli bir hamur işidir. Gerede’de özellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan Kedi Batmaz, pratik hazırlanışı ve doyuruculuğu ile de oldukça sevilmektedir.
İşte Gerede’nin meşhur lezzeti Kedi Batmaz’ın dillere destan hikayesi
Fakir bir oğlan bir kızla evlenir ama kaynana gelinini hiç sevmez. Bu sebepten dolayı hep açığını yakalama peşindedir. Günlerden bir gün gelin olan Fatma, eşi Ali’ye yemek yemek yapmak için mutfağa girer ama mutfakta un ve keşten başka malzeme bulamaz.

Tencereye su ve unu koyup hem ağlar hem yemeği karıştırır ve ortaya güzel bir yemek çıkartır. Bunu gören kaynanası kediyi alır ve yemeğin üstüne ayaklarını bastırmaya çalışır ama kedi basmaz; yani yemeğe batmaz. O zamandan beri bu yöresel lezzetin adını Kedi Batmaz koymuşlar.
Gerede’nin Meşhur Yemeği Kedi Batmaz’ın Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı su
- 1,5 su bardağı mısır unu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı keş peyniri
- 1 su bardağı ceviz içi
- Tereyağı
- Bal veya pekmez

Yapılışı:
- Bir tencerede suyu kaynatın.
- Kaynayan suya mısır ununu azar azar ekleyin ve sürekli karıştırarak pişirin.
- Hamur koyulaşıp top şeklini aldığında tuzunu ekleyin.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp bir tabağa alın.
- Bir tavada tereyağını kızdırın ve keş peyniri ile ceviz içini kavurun.
- Karışımı hamurun üzerine serpin.
- Bal veya pekmez ile servis edin.
Püf Noktaları:
- Mısır ununu azar azar eklemek önemlidir. Aksi takdirde hamur çok koyulaşabilir.
- Hamur top şeklini alana kadar sürekli karıştırın.
- Keş peyniri ve ceviz içi kavrulurken dikkatli olun. Kavrulduktan sonra çok fazla pişirirseniz acılaşabilir.
- Kedibatmaz’ı bal veya pekmez ile servis edebilirsiniz.
(Haber Merkezi)