Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan turşu, hem sağlık açısından faydalı hem de damak tadımıza hitap eden bir yiyecektir. Bolu’nun meşhur turşucuları ise, lahana turşusuna özel bir lezzet katmak için sıradışı bir tüyo kullanıyorlar. İşte, Bolu lahana turşusunun sırrı:
Sarımsaklı Limon Sirkesi
Bolu turşucuları, lahana turşusu suyuna sarımsak ve limon ekleyerek, turşularına özel bir lezzet katıyorlar. Sarımsak ve limon, turşunun tadını dengeleyerek daha lezzetli hale getiriyor.
Bolu Lahana Turşusu Tarifi
Malzemeler:
- 1 büyük lahana
- 1 litre üzüm sirkesi
- 1 baş sarımsak
- 1 limon
- Su ve tuz
Yapılışı:
- Lahanalar bir gece önceden dış yaprakları soyulur ve göbeği çıkarılarak parçalara bölünür.
- Büyük bir tepsi içerisinde lahanalar tuz ile bir güzel ovalanır.
- Üzerine küçük bir tepsi kapatılarak ağırlık konur ve bekletilir.
- Sabahında sarımsaklar soyulur ve limon suyu sıkılır.
- Sirkenin içine sarımsak ve limon suyu eklenir.
- Lahanalar sirkeli suya yerleştirilir.
- Üzerine ağırlık konur.
- Üzerini bastıracak kadar su ilave edilir.
- Kapağı kapatılır ve 10 gün sonra turşu hazır olur.
Ek Bilgiler:
- Sarımsak, turşunun lezzetini artırmanın yanı sıra, turşunun dayanıklılığını da artırır.
- Limon suyu, turşunun tadını dengeleyerek daha lezzetli hale getirir.
- Bolu lahana turşusu, geleneksel olarak 10 gün bekletilerek yapılır. Ancak, daha çabuk turşu yapmak için lahanalar haşlanabilir.
(Haber Merkezi)